logo

Maia Sandu: Cu puţine excepţii, sfera politică a Moldovei este arena unui joc de putere


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-cu-putine-exceptii-sfera-politica-a-moldovei-este-7965_1022329.html

Ex-ministrul educaţiei, Maia Sandu, a transmis un mesaj cu ocazia desfăşurării, duminică, a acţiunii de protest în masă în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Dacă oamenii acestei ţări ar avea o alternativă, ţara ar avea mult mai mult decât aparenţa unei democraţii. Dacă oamenii ar putea alege o cale sau alta, statul nostru ar fi o democraţie funcţională. Nu e prima oară când vă spun că nu este aşa. Vedeţi cu toţii că statul nostru este captiv structurilor oligarhice. Cu extrem de puţine excepţii, sfera politică a Moldovei este arena unui joc de putere între persoane care dispun de resursele ţării aşa cum doresc”, se menţionează în mesajul citat de IPN.

Maia Sandu precizează că această stare de fapt, conform căreia cei aflaţi la putere nu-i reprezintă, ci dispun de cei care îi aleg, răpeşte viitorul ţării şi, desigur, prezentul. În fiecare moment, clipă de clipă, moldovenii sunt lipsiţi de posibilitatea alegerii. „De la politica oligarhizată a Moldovei nu mai putem aştepta să ne dea posibilitatea alegerii. Mai mult, am văzut foarte bine în ultimul timp cum eforturile făcute, cu bune rezultate, într-un domeniu se pot duce de râpă dacă instituţiile ţării nu se sprijină reciproc şi dacă nu sunt mai departe sprijinite de un proces democratic”, se mai spune în mesaj.

Cu sentimentul din ce în ce mai puternic al lipsei de alegere ne putem resemna cu toţii, încet-încet, dacă nu cumva decidem cu toţii să devenim noi inşine alternativa de care avem nevoie, mai scrie Maia Sandu. Potrivit ei, politica nu este singurul mod de a da glas unui întreg popor. Nu este singura cale de organizare a dorinţelor şi speranţelor oamenilor. Dimpotrivă, fără societate civilă, politica nu se poate decât preface că reprezintă poporul.

„Numai societatea civilă poate pune politica pe direcţia bună. Politicienii nu pot să nu ţină cont de societatea civilă, care este prima voce a poporului. De indivizi izolaţi unii de alţii le pasă prea puţin. Autoritatea şi buna credinţă a societăţii civile sunt mult mai credibile tocmai pentru că societatea civilă nu este angajată în jocul politic. Cei care denigrează încercările de constituire a unei societăţi civile sunt tot diverşi politicieni. Şi le denigrează pentru că se tem de mulţimea cetăţenilor uniţi sub o singura conştiinţă, o unitate care va deveni mai puternică chiar decât ei”, declarat Maia Sandu, adăugând că actul de naştere a unei conştiinţe civice este evenimentul prin care oamenii înţeleg că puterea stă în ei înşişi.