logo

Maia Sandu: Ca țară candidată, Moldova va putea avansa cu schimbări mai ușor


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-ca-tara-candidata-moldova-va-putea-avansa-7965_1090648.html

Președinta Maia Sandu susține că, după ce Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, Guvernul, Parlamentul și Președinția vor continua să muncească zi de zi, alături de administrația publică locală, pentru ca dezvoltarea satelor și orașelor Moldovei, dezvoltarea țării în ansamblu să continue. Țară candidată, Republica Moldova, va putea avansa cu aceste schimbări mai ușor, având susținerea UE și resursele puse la dispoziție de Bruxelles, transmite IPN.

„Cu sprijinul UE, împreună cu dumneavoastră, prin muncă, disciplină și ordine vom reuși să asigurăm pacea și dezvoltarea țării, chiar și în această perioadă plină de provocări. Dragi cetățeni, datorită voinței voastre, a alegerii pe care ați făcut-o, astăzi, țara noastră are șansa reală de a se dezvolta apropiind standardele noastre de viață de cele din UE. În pofida greutăților și a incertitudinii, suntem hotărâți să avansăm pe acest drum, iar pentru acest efort național de curățare și dezvoltare a țării avem nevoie de alinierea tuturor forțelor politice, a societății civile, a funcționarilor publici, a administrației centrale și locale, a sectorului privat. Numai împreună putem ridica țara noastră la nivelul de trai, de siguranță și de dezvoltare pe care îl merită oamenii ei”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă susținută vineri.

Președinta a menționat că succesul demersului european al Republicii Moldova depinde într-o mare măsură de integritatea, eficiența și independența sistemului justiției. De aceasta,  prioritatea guvernării rămâne reforma justiției. „Trebuie să curățăm sistemul judecătoresc și procuratura de persoane corupte și lipsite de integritate. Fără acest pas nu putem să avem un act al justiției integru pe care contează orice cetățean sau investitor”, a notat Maia Sandu.

„Acest eveniment nu schimbă peste noapte lucrurile în țara noastră. Dar acesta ne oferă un sprijin mai mare din partea Uniunii Europene pe calea dificilă pe care mergem pentru a consolida pacea, a îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor și a crea oportunități de dezvoltare celor întreprinzători. Statutul de țară candidată ne oferă o direcție clară de dezvoltare, sprijin pe această cale și, mai important, speranță”, a spus președinta.

Șefa statului a mai spus că statutul de candidat este o oportunitate și pentru localitățile din țară, unde a fost lansat programul „Satul european”. Or, noul statut deschide și mai multe oportunități de finanțare pentru dezvoltarea localităților. De asemenea, s-a referit la oportunitățile pentru mediul de afaceri în acest context.

„Stimați cetățeni, proiectul pe care îl începem acum, în calea spre aderarea la Uniunea Europeană va dura mai mulți ani. Nu este proiectul meu, al Guvernului sau al Parlamentului. Acesta este proiectului generației noastre, este proiectul dumneavoastră, iar succesul lui depinde de noi toți. Noi ne asumăm orice preț politic pe care va trebui să-l plătim pentru realizarea acestui proiect. Sarcina noastră este să facem totul pentru ca cetățenii să trăiască în pace, stabilitate, într-o țară care se dezvoltă și merge înainte. Locul Republicii Moldova este în familia europeană. Acum avem oportunitatea să schimbăm în bine felul în care merg lucrurile în țara noastră, să îmbunătățim calitatea vieții, calitatea serviciilor, modul de viață”, a mai declarat președinta.

Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, acest statut a fost acordat și pentru statul vecin, Ucraina. Anunțul a fost făcut joi seara de către președintele Consiliului European, Charles Michel. Autoritățile de la Chișinău au declarat că decizia adoptată de către toți cei 27 de lideri europeni în cadrul Summit-ului Consiliului Uniunii Europene este una istorică și care deschide o nouă filă în istoria modernă a țării.