Republica Moldova are nevoie de armată, însă cea de acum se află într-o stare deplorabilă şi are nevoie de o reformare serioasă. „Problema este că oamenii nu sunt promovaţi în bază de merite, ci în funcţie de gradele de rudenie şi de aceea multă lume bună a plecat din armată. Armata Naţională trebuie reabilitată ca să avem o forţă cu care putem să putem interveni în situaţii de calamitate, dar şi să ţină piept în cazul unui atac armat din afară”, a declarat candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu în cadrul dezbaterilor publice electorale cu tema: „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?” - serie de dezbateri cu participarea candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, ediţia a 64-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.
Maia Sandu a spus că limba de stat a fost şi va rămâne româna, iar acest lucru va fi consfinţit şi prin Constituţie. Despre prerogativele şi acţiunile preşedintelui pe plan extern, aceasta a spus că un preşedinte credibil în faţa partenerilor externi de dezvoltare poate primi susţinere în investigarea furtului miliardului, dar şi în reformarea Procuraturii Generale şi condamnarea celor vinovaţi de acest furt.
Totodată, în calitatea de şef al statului care numeşte diplomaţi, actualmente un domeniu lipsit de democraţie în opinia candidatului, va numi în funcţie persoane în funcţie de meritele pe care le au şi care pot promova imaginea ţării în exterior. Despre relaţia cu Federaţia Rusă, Maia Sandu a spus că, la fel ca şi cu celelalte guverne sau parteneri, relaţia trebuie să fie bazată pe respect reciproc, pentru că şi Republica Moldova are cetăţeni la fel de importanţi ca cei ai Federaţiei Ruse, care au drepturi şi trebuie să fie respectaţi. Totodată, Maia Sandu sugerează că în relaţiile moldo-ruse trebuie să fie folosită diplomaţia economică pentru a putea beneficia economic de această colaborare.
Dezbaterile publice de marţi, 18 octombrie, sunt la a 64-a ediţie şi fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.