logo

Maia Sandu acuză Direcţia educaţie a capitalei de abuz de putere


https://www.ipn.md/ro/maia-sandu-acuza-directia-educatie-a-capitalei-de-abuz-de-putere-7967_1019961.html

Ministrul educaţiei, Maia Sandu, acuză Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău de comiterea unui abuz de putere prin adoptarea propriului regulament de desfăşurare a concursurilor de numire a directorilor şi directorilor adjuncţi ai instituţiilor de învăţământ.

Într-o conferinţă de presă, Maia Sandu, a specificat că, pe lângă încălcarea legislaţiei, care prevede că acest regulament este elaborat de Ministerul Educaţiei, documentul direcţiei nu corespunde rigorilor existente. Contactată de IPN, şefa direcţiei, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a declarat că „această dispoziţie a fost luată la nivel de Primărie şi de municipiu”.

La conferinţa de presă, Maia Sandu, a specificat că regulamentul privind desfăşurarea concursurilor a fost aprobat de Guvern, dar încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Unele administraţii publice locale au profitat de aceasta şi au decis să elaboreze propriul regulament, aşa cum s-a întâmplat la Chişinău.

Potrivit ministrului, regulamentul elaborat de Direcţia educaţie din capitală a omis prevederea legală că concursurile se înregistrează audio şi video. Aşa cum s-a stabilit la Chişinău, toate concursurile, 120 la număr, urmează a fi desfăşurate timp de 3 zile, între 11 şi 13 mai. Potrivit calculelor, ar trebui să aibă loc câte 40 de concursuri pe zi, însă experienţa ministerului arată că nu pot fi desfăşurate decât maximum 5 concursuri zilnic, a spus Maia Sandu.

Ministrul crede că prin astfel de decizii administraţia publică locală încearcă să tragă foloase electorale. Ministerul Educaţiei a anulat regulamentul adoptat de direcţie şi examinează posibilitatea de a depune o plângere la organele de investigaţie penală pentru abuz de putere.

Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, contactată de IPN, a spus că va veni cu un comentariu mai târziu şi că „această dispoziţie a fost luată la nivel de Primărie şi de municipiu”.