Președinta Maia Sandu susține că ziua de 7 aprilie 2009 marchează maturitatea poporului, care niciodată nu va mai accepta să fie înghițit de dictatură. Acum 14 ani, oamenii au ales, răspicat, un altfel de drum – cel al democrației, al drepturilor respectate, cel al Uniunii Europene. „Datoria noastră este să răzbunăm morțile și torturile tinerilor printr-o reformă adevărată a justiției”, menționează șefa statului într-un mesaj transmis astăzi, când se împlinesc 14 ani de la evenimentele din aprilie 2009, transmite IPN.
„Am pășit atunci pe o cale despre care credeam cu toții că va fi mai rapidă, dar în anii care au urmat au fost și alte încercări de sugrumare a democrației și a viitorului nostru. Însă cetățenii Republicii Moldova au știut mereu în ce fel de stat vor să trăiască. Ei au văzut clar cine muncește pentru democrație și cine uneltește împotriva ei”, menționează șefa statului.
Președinta a subliniat că poporul a demonstrat prin acțiune și atitudine fermă că nu acceptă dictatura. „Au fost multe oportunități ratate, dar în scurta noastră istorie am demonstrat că avem spirit liber, nu acceptăm tirania și violența. Datoria noastră este să răzbunăm morțile și torturile tinerilor din 7 aprilie printr-o reformă adevărată a justiției, astfel încât „troicile” comuniste care condamnau cetățenii bătuți direct în celule, fără avocat, fără drept de apel, să nu mai apară niciodată”, spune Maia Sandu.
Potrivit președintei, persoanele corupte din justiție folosesc astăzi pretextul independenței justiției pentru a-și ascunde abuzurile, dar niciun judecător și niciun procuror azi nu poate șterge pata enormă rămasă din 2009. Moldova merită o justiție care slujește poporul și Moldova va avea o astfel de justiție. „S-ar putea să mai întâmpinăm obstacole, dar nu ne vom abate de la calea noastră. Suntem fermi în reformele și schimbările pe care vrem să le facem, construim o țară europeană. Cetățenii noștri – copii, tineri, maturi sau vârstnici, au dreptul să trăiască liber și în siguranță, alături de alte state cu aceleași valori și aspirații”, a conchis Maia Sandu.
Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu un mesaj care precizează că, acum 14 ani, la 7 aprilie 2009, mii de oameni, majoritatea tineri, au schimbat mersul istoriei. Ei au cerut libertate și democrație. „În ultimii ani, noi vedem cât important este să trăiești liber și în democrație. Iar pentru aceasta noi vom face tot ce este posibil ca, într-un final, să facem parte din lumea liberă, într-o Moldovă europeană. Din păcate, adevărul despre 7 aprilie 2009 și crimele comise atunci așa și nu a mai fost aflat. O dovadă în plus că reforma justiției trebuie dusă până la capăt”, spune șeful legislativului.
În această săptămână, Parlamentul găzduiește expoziția „Frontiere”, dedicată evenimentelor din 7 aprilie 2009. Vizitatorii instituției parlamentare vor avea ocazia să vadă diferite obiecte și documente recuperate din clădire după evenimentele de atunci, dar și o serie de lucrări realizate de artista multimedia Valeria Barbas. Ulterior, expoziția va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie a Moldovei.