MAIA este în căutarea unor resurse mai ieftine de creditare a producătorilor agricoli
https://www.ipn.md/ro/maia-este-in-cautarea-unor-resurse-mai-ieftine-de-creditare-a-producatorilor-agr-7966_988499.html
Agricultura nu poate să asigure profituri mari şi imediate şi rambursarea creditelor bancare cu o rată a dobânzii relativ înaltă, la momentul actual, constituie o problemă pentru producători, astfel că Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) îşi propune prioritar să identifice resurse mai ieftine de finanţare şi să faciliteze accesul producătorilor agricoli la acestea, a menţionat noul ministru a agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, în cadrul emisiunii Viaţa Publică la Radio Moldova.
Bumacov a spus în acest context că astăzi, 21 februarie, va semna la Roma un Acord de finanţare în sumă de circa 20 mln dolari cu Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD). „Este a V-a tranşă de împrumut, cea mai mare, în susţinerea proiectului de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Business-ului Agricol, care se implementează în Moldova din 2001 şi în care IFAD, împreună cu cofinanţatorii, au investit peste 50 mln dolari”. Proiectul prevede dezvoltarea antreprenoriatului rural, sporirea eficienţei întreprinderilor mici şi mijlocii, stimularea producţiei agricole cu valoare adăugată înaltă şi refacerea infrastructurii rurale la scară mică.
„Producătorii agricoli vor avea acces la credite mai ieftine decât cele înregistrate pe piaţă, totodată finanţarea IFAD are şi o componentă de grant de 0,5mln dolari pentru sprijinirea activităţilor generatoare de venituri ale întreprinderilor mici de la sate”, a specificat ministrul.
Potrivit afirmaţiilor sale, mai nou în acest proiect este că IFAD finalizează negocierile cu Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei care va veni cu o cofinanţare în sumă de 4,5 mln dolari pentru componenta a doua a Proiectului - Suport Tinerilor Antreprenori. Proiectele implementate vor benefica, de asemenea, de o componentă de grant.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare a informat că în prezent la Chişinău se află o misiune din Japonia, cu care se negociază posibilitatea de a continua cunoscutul proiect 2KR, care se bucură de mare popularitate printre producători. „Examinăm cu colegii noştri japonezi nu doar continuarea asigurării sectorului agricol cu tehnică modernă, dar şi instalarea în satele noastre a 100 de cazane pe biomasă pentru a încălzi grădiniţele, şcolile, instituţiile sociale, dar şi pentru a aduce unele venituri suplimentare producătorilor specializaţi în cultivarea cerealelor prin utilizarea rezervelor de paie”, a spus el.
În acelaşi context, se întreprind eforturi de a accelera crearea unităţii de implementare a Programului de Susţinere a Sectorului Vitivinicol care urmează să elaboreze criteriile de selectare a producătorilor, ce vor aplica la acest Program. Acordul de finanţare a Programului, prin care Banca Europeană de Investiţii oferă 75 mln euro a fost aprobat în ultima şedinţă de guvernului şi transmis parlamentului spre ratificare.
Vasile Bumacov a spus că în proces de negociere se află şi alte proiecte, care ar facilita accesul producătorilor agricoli la surse mai ieftine de finanţare.