logo

Maia Bănărescu: Totalurile anului 2022 și priorități pentru 2023 în privința respectării drepturilor copilului


https://www.ipn.md/ro/maia-banarescu-totalurile-anului-2022-si-prioritati-pentru-2023-7967_1094299.html

În 2022 au fost întreprinse măsuri importante pentru o mai bună protecție a drepturilor copilului, însă multe procese abia au fost începute, iar rezultatele vor putea fi simțite abia în anii următori. Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu a declarat pentru Agenția de presă IPN că și în 2023 este nevoie de multă mobilizarea a eforturilor pentru a începe implementarea, pas cu pas, a Programului Național pentru Protecția Copilului pe anii 2022 – 2026 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia.

„În 2022 au fost aprobate modificări la Legea cu privire a prestațiile sociale pentru copii, au fost majorate alocațiile lunare pentru îngrijirea copiilor cu vârstă de până la doi ani, indiferent dacă părinții lor sunt angajați sau nu. Este important că a fost aprobat proiectul de lege care se referă la drepturile femeilor de a beneficia în perioada concediului de maternitate atât de salariu, cât și de indemnizație de maternitate și au dreptul de a munci. Un progres evident a fost înregistrat și în educație, în partea ce ține de prevenirea și combaterea bullying-ului. A fost adoptată metodologia de prevenire și de combatere a bullying-ului în școli”, a declarat Maia Bănărescu.

Ombudsmanul pentru drepturile copilului spune că mai multe obiective stabilite pentru 2022 au fost cu succes realizate, iar altele sunt incluse în programele de dezvoltare strategică.

„Este vorba de consiliul consultativ al copiilor pe lângă ombudsmanul copilului, care a fost creat în 2022 și este un un consiliu funcțional. Prin concurs au fost selectați 35 de copii care participă la consultarea avocatului poporului pentru drepturile copilului în acțiunile sale. Aceasta este o formă de participare a copiilor la luarea deciziilor. De asemenea, am reușit să aduc în fața deputaților, a comisiilor de profil, câteva subiecte importante. Este vorba de legea cu privire la drepturile copilului, care este una învechită, nu mai corespunde nici standardelor internaționale. S-a decis crearea grupului de lucru pentru fie modificarea acestei legi, fie adoptarea unei alte legi care să corespundă standardelor”, spune Maia Bănărescu.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului menționează că a reușit în 2022 să atragă atenția deputaților și opiniei publice asupra dreptului la sănătate pentru copiii aflații în detenție și incluziunea educațională a copiilor cu dizabilități. „Un alt subiect important a fost și asistentul personal, care este puțin salarizat, nu este promovat acest serviciu și în final suferă copiii care au nevoie asistență”, precizează Maia Bănărescu.


Ombudsmanul pentru drepturile copilului spune că a propus pentru Strategia națională de dezvoltare „Moldova 2030” elucidarea și implementarea unui concept privind prevenirea delicvenței și violenței în rândul populației, inclusiv în rândul copiilor. „Noi nu avem această componentă în legislația națională, ce ține de prevenirea violenței în rândul minorilor. Prioritare pentru 2023 rămân și aspectele legate de crearea completelor de judecată specializate pe cazurile conexe drepturilor copilului. Am propus modificări în Codul Penal și au fost acceptate. Acestea țin de audieri în condiții speciale, acum rămâne doar să fie implementate”, precizează Maia Bănărescu.

Deși se află la nivel de propuneri, este important să fie făcute modificări la Codul Electoral pentru a putea proteja copiii de implicarea în activitățile politice și pentru a-i putea responsabiliza pe actorii politici care folosesc copiii în campaniile electorale. De altă parte, este important ca și copiii să se „poată expune în procesele electorale, să fie implicați treptat în acțiuni de informare despre procesele electorale, astfel ca, atunci când ajung să aibă dreptul de vot, să fie pregătiți pentru a face alegeri. De asemenea, au fost înaintate propuneri pentru Codul Audiovizualului ce țin de promovarea imaginii copilului în media.

Pentru anul care vine, spune ombudsmanul, autoritățile trebuie să acorde o atenție sporită copiilor în situații de stradă, deoarece nu avem un cadru normativ eficient pentru acești copii.Totodată, în atenție rămâne violența și abuzul sexual al copiilor și introducerea în școli a curriculumului național ce ține de educația sexuală. „Trebuie să fie asigurat dreptul la educație, și aici mă refer la condițiile sanitaro-igienice, asistența medicului, ca școala să fie un loc sigur pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Nu în ultimul rând, educarea părinților este un element foarte important”, mai adaugă Maia Bănărescu.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului susține că rămâne o prioritate includerea educației pentru drepturile omului în procesul de studii de la toate nivelurile de învățământ, de la grădiniță până la universitate, inclusiv în instruirea continuă a profesioniștilor care lucrează cu și pentru copii.