logo

Maia Bănărescu: Cel mai încălcat drept al copiilor este dreptul la educație


https://www.ipn.md/ro/maia-banarescu-cel-mai-incalcat-drept-al-copiilor-este-dreptul-7967_1037540.html

Dreptul la educație este cel mai încălcat drept al copiilor din Republica Moldova. Printre alte drepturi pe care le consideră cele mai încălcate, copiii au menționat și dreptul la sănătate, dreptul la un mediu sănătos de viață, dar și dreptul la opinie. Avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, a vorbit din numele copiilor, în plenul Parlamentului, unde a prezentat un raport la capitolul respectării drepturilor copiilor din Republica Moldova pentru anul 2016, transmite IPN.

Maia Bănărescu a spus că, în discuțiile cu copiii din țară, aceștia au spus că dreptul la educație le este îngrădit prin numărul mare de ore pe care sunt obligați să-l petreacă la școală, programul școlar încărcat, prea multe teme pe acasă etc. De asemenea, copii au semnalat lipsa condițiilor din școli prin absența blocurilor sanitare, lipsa de cadre didactice și medicale. Totodată, copiii au menționat că ar vrea să facă sport, dar unele școli nu dispun de teren de fotbal sau sală de sport. Dreptul la sănătate le este încălcat, în opinia copiilor, prin faptul că nu sunt informați despre diagnoza stabilită sau cum trebuie să fie tratați. Alt drept al copiilor, care susțin că le este încălcat, este acela la un mediu sănătos de viață, lipsa locurilor de odihnă din multe localități etc.

Printre problemele care necesită a fi soluționate Maia Bănărescu a mai specificat dezinstituționalizarea copiilor, soarta minorilor care duc un mod de viață stradal, prevenirea delincvenței juvenile, deținerea copiilor care sunt în faza de urmărire penală, modul de trai al micuților care cresc în penitenciare până la vârsta de trei ani alături de mamele lor etc. Maia Bănărescu a venit cu propunerea să fie instituită o linie bugetară suplimentară destinată creșterii acestor copii. Banii ar trebui să fie folosiți pentru hrană și haine. În prezent, statul le asigură doar dreptul la sănătate. Circa 20 de copii trăiesc alături de mamele lor în penitenciarele din țară.

În cazul copiilor aflați în procedura de urmărire penală, Maia Bănărescu a spus că aceștia se află în izolatoare alături de maturi, iar condițiile nu corespund standardelor internaționale stabilite. Potrivit ei, s-a convenit împreună cu Ministerul Justiției fie de a-i transfera în penitenciarul pentru minori din Goian, fie să se meargă pe politica de stat cu case de arest.

„Violența față de copil este o problemă aparte. Sunt tradiții și stereotipuri urâte de a educa cu palma și se consideră că dacă se strigă la copii este ceva normal. Avem violență și în școli. Avem însă rezultate destul de bune la etapa de denunț a cazurilor de acest gen”, a adăugat Maia Bănărescu.

Problema „copiilor invizibili” de asemenea necesită intervenții din partea statului. În categoria respectivă intră copiii din stânga Nistrului și care nu au un act de identitate. Acești copii nu au dreptul la educație, servicii de sănătate pe malul drept la Nistrului. Un studiu ce va fi finalizat la finele anului curent, va veni cu recomandări privind dreptul la cetățenie a copiilor din stânga Nistrului. Maia Bănărescu a notat că în urma datelor acumulate deja o recomandare ar fi elaborarea unei formule de recunoaștere a actelor de stare civilă, pentru că un copil fără certificat de naștere al Republicii Moldova nu poate să-și exercite drepturile pe teritoriul Moldovei.