logo

MAI va face publice date despre poliţiştii restabiliţi prin decizii de judecată


https://www.ipn.md/ro/mai-va-face-publice-date-despre-politistii-restabiliti-prin-decizii-7967_1007277.html

Ministerul Afacerilor Interne va face publice, în câteva săptămâni, date despre poliţiştii demişi şi restabiliţi ulterior în funcţie prin decizii de judecată. Ministrul de interne, Dorin Recean, a declarat pentru Radio Europa Liberă că sunt deja peste o sută şi ceva de poliţişti sancţionaţi doar în acest an, în legătură cu fapte de corupţie, de abuz, lipsă de disciplină şi altele, însă o parte din cei care au fost daţi afară au fost restabiliţi prin decizii de judecată.

„Poliţia, Ministerul de Interne nu poate să comenteze şi să-şi expună punctul de vedere asupra deciziei judecătorului. Decizia judecătorului este lege. Ceea ce va face poliţia în următoarele săptămâni, pentru că acum este în elaborare acest document, va face publice dosarele care au fost prezentate în judecată şi decizia judecătorului. Atunci publicul, evident, prin intermediul presei, va face concluziile: dacă deciziile au fost corecte sau deciziile au fost incorecte”, a remarcat oficialul.

Întrebat despre reforma MAI, ministrul a spus că nu este mulţumit de viteza schimbărilor. „Eu nu vreau şi nu trebuie să căutăm vinovaţi. O reformă, o schimbare îşi are propria inerţie. Un sistem care urmează să se reformeze, evident că va produce rezistenţă, noi nu trebuie să ne plângem, noi nu trebuie să dăm mâinile în jos, noi trebuie să insistăm în continuare să implementăm reforma în condiţiile de constrângeri financiare pe care el avem”, a mai adăugat ministrul.

Ca să aducă poliţia mai aproape de cetăţean, MAI a format 178 de sectoare în teritoriu. Acum acestea trebuie să fie echipate, trebuie să fie oferite automobile dotate cu mijloace speciale, sisteme de comunicaţii etc., a subliniat ministrul. 15% dintre aceste sectoare sunt deja echipate, iar până la sfârşitul anului viitor trebuie să fie dotate corespunzător toate sectoarele.