logo

Mai rămân două legi neadoptate din pachetul agricol. Este necesară învestirea Guvernului


https://www.ipn.md/ro/mai-raman-doua-legi-neadoptate-din-pachetul-agricol-este-necesara-investirea-guv-7966_1024090.html

Parlamentul a adoptat în şedinţa de joi, 3 decembrie, încă două legi din pachetul agricol. Legile adoptate se referă la metodologia nouă de calcul a produselor petroliere şi alta se referă la comerţul produselor uşor alterabile. Mai rămân două proiecte de legi din pachetul agricol, dar pentru adoptarea lor trebuie învestit un guvern nou, transmite IPN.

Prin adoptarea primului proiect de lege s-a schimbat metodologia de calcul al produselor petroliere în aşa fel încât să se ia la bază preţul de pe bursa internaţională. Fermierii vor avea dreptul să importe pentru necesităţile lor produse petroliere fără condiţii speciale de licenţiere.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a comunicat după şedinţa Parlamentului că din pachetul agricol au mai rămas două proiecte de legi, unul privind creditul agricol şi altul se referă la scutirea impozitului pe venit a agricultorilor. Pentru adoptarea lor este nevoie de avizul Guvernului, dar un Guvern aflat în demisie nu poate aviza aceste proiecte de legi.

„A doua lege votată se referă la legislaţia comerţului, prin care se stabileşte un termen de 30 de zile în care unităţile comerciale se obligă să achite producătorilor agricoli pentru produsele lactate şi cele perisabile. În aşa fel, odată cu intrarea în vigoare a acestor legi, sper foarte mult ca şi preşedintele Timofti să promulge legile adoptate astăzi, vom avea o altă situaţie pe piaţa produselor petroliere. Practic, pachetul agricol este deja aprobat, cu excepţia doar acelor legi legate de impozitul pe venit”, a spus speakerul.

În altă ordine de idei, Andrian Candu i-a mulţumit preşedintelui român, Klaus Iohannis, pentru promulgarea unor protocoale referitor la oferirea grantului de 100 de milioane de euro. Preşedintele Parlamentului a accentuat că nu este vorba de împrumutul de 150 de milioane de euro, la acesta se va reveni după învestirea Guvernului.

„Avem toată aprecierea pe care aş vrea s-o dau şi mulţumirile de rigoare din partea Parlamentului Republicii Moldova României şi Preşedintelui Iohannis care a promulgat cele două protocoale, 4 şi 5, fiind vorba despre grantul oferit de România de 100 mln. În presa din Republica Moldova s-a făcut o confuzie cu referire la împrumut. Nu este vorba de împrumut. Cu referire la împrumut, din partea României am primit asigurări că se va reveni la acest subiect odată ce va fi format Guvernul din Republica Moldova”, a spus preşedintele Parlamentului Andrian Candu.