Pe parcursul trimestrului trei al anului curent, sectorul de creditare nebancară a acordat credite în valoare de 2,9 miliarde de lei. Cifra este în descreștere cu 6,2% față de perioada similară a anului precedent. În această perioadă, sectorul a furnizat credite la peste 430,3 mii de persoane, iar valoarea medie a unui credit nebancar a fost de 32,8 mii de lei, transmite IPN.
Comisia Națională a Pieței Financiare precizează că unul din motivele care a condiționat descreșterea creditelor acordate a fost intrarea în vigoare din 1 septembrie 2022 a Regulamentului privind cerințele de creditare responsabilă aplicate organizațiilor de creditare nebancară. Documentul stabilește criterii exprese aferente modului de evaluare a bonității consumatorului în scopul neadmiterii supra-îndatorării acestuia.
Ținând cont de structura sectorială a creditelor acordate, 0,2 miliarde de lei au fost acordați de către sectorul asociațiilor de economii și împrumut (AEÎ), în scădere cu 10,25%. 2,7 miliarde de lei au fost acordați de către sectorul organizațiilor de creditare nebancară (OCN) sau cu 5,9% mai puțin decât în trimestrul similar al anului precedent.
Rata creditelor neperformante (mai mari de 90 de zile) per sector OCN a înregistrat nivelul de 12,5%, în scădere cu 1,6 puncte procentuale, iar per sector AEÎ – 7,7%, în creștere cu 1,6 puncte procentuale față de nivelul înregistrat la finele trimestrului trei al anului 2021.
La data de 1 octombrie 2022, în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate erau înregistrate 131 OCN cu dreptul de a desfășura activitate de creditare nebancară, iar 33 OCN aveau activitatea suspendată. În același timp, licențe pentru desfășurarea activității profesioniste dețineau 223 asociații de economii și împrumut.