Mai puţin miez de nuci din Moldova pentru consumatorii de peste hotare
https://www.ipn.md/ro/mai-putin-miez-de-nuci-din-moldova-pentru-consumatorii-de-peste-hotare-7966_977517.html
Mai mulţi producători şi exportatori de miez de nucci din Moldova se confruntă cu scăderi serioase ale vânzărilor peste hotare, ceea ce, potrivit lor, poate să le pună în pericol activitatea pentru anul următor.
“Anual, exportăm în medie 1 300 tone, însă în sezonul 2008-2009, am livrat cu 300 tone mai puţin decât de obicei”, a declarat pentru Info-Prim Neo Tudor Slănină, directorul unei întreprinderi de producere, prelucrare şi exportare a miezului de nuci.
Potrivit unui alt exportator de pe acest segment, Dumitru Vicol, una din cele mai mari provocări o reprezintă scăderea preţurilor cu circa 20- 40% în acest an, un kilogram de miez de nuci fiind vândut cu aproximativ 3-4 euro. Potrivit lui Vicol, mai mulţi producători s-au retras de pe piaţă din cauza veniturilor mai mici, iar cei rămaşi se pot trezi cu surpiza de a nu dispune de fonduri pentru achiziţionarea, prelucrarea şi livrarea recoltei următoare.
Bariere sunt şi la nivel de legislaţie, care impune achitarea unor taxe suplimentare pentru exportatorii de nuci, dar şi la nivel de politică a Băncii Naţionale la stabilirea ratei de schimb. „Din cauză evoluţiei ratei de schimb leu-euro, numai în anul producţiei din 2006-2007, am înregistrat pierderi enorme, de peste 300 mii de euro”, a declarat Dumitru Vicol.
Potrivit exportatorilor, tendinţele de stagnare a exporturilor de nuci au început încă din 2002, până în prezent Moldova exportând, în medie, 8 mii tone anual.
La moment se atestă o ofertă slabă de material săditor, dar şi de plantaţii noi de nuci, iar cele existente sunt prost îngrijite şi prea bătrâne.
Potrivit consultantului din cadrul Proiectului de dezvoltare a business-ului agricol, finanţat de USAID, Oleg Brânză, o bună parte din nuci provin din livezile oamenilor şi nu de pe plataţii comerciale, ceea ce influenţează negativ calitatea.
Astfel, dacă în majoritatea ţărilor producătoare de nuci sunt utilizate tehnologii moderne de recoltare şi prelucrare, în Moldova acestea sunt efectuate manual, fiind costisitoare, implicând mai multe braţe de muncă. Pe lângă aceasta, tehnologiile învechite afectează grav şi calitatea, ceea ce face ca produsele nucifere moldoveneşti să fie mai ieftine comparativ cu cele, spre exemplu, din SUA, Mexic, China.
Astfel, Moldova ocupă un loc neînsemnat printre exportatorii de nuci, fiind pe poziţia de acceptant, şi de de formator de preţuri. „Moldova este un jucător mic, dar vizibil. Desigur că nu putem să ne comparăm cu marii producători de produse nucifere, dar trebuie sa ne dezvoltăm reieşind din provocările zilei de azi şi constrângerilor existente”, a menţionat Oleg Brânză pentru IPN.
O treime din exporturile de nuci ale Moldovei sunt orientate către Franţa, Grecia şi Turcia. Suprafaţa livezilor de nuci, conform datelor BNS, este 8 mii ha.