logo

Mai puţin de o treime din cei care iau medicamente beneficiază de preparate compensate


https://www.ipn.md/ro/mai-putin-de-o-treime-din-cei-care-iau-medicamente-beneficiaza-de-preparate-comp-7967_1019704.html

Deşi lista medicamentelor compensate este extinsă în fiecare an, mai există un număr  mare de bolnavi care nu beneficiază de acest drept. Cel mai puţin asiguraţi cu medicamente compensate sunt pacienţii cu maladii renale şi urologice, osteo-articulare şi cei cu afecţiuni respiratorii, arată un studiu al Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS), prezentat joi, 23 aprilie, transmite IPN.

Directorul Centrului PAS, Viorel Soltan, a declarat că studiul scoate în evidenţă nivelul de acces al populaţiei la medicamente oferite gratuit de către stat şi este realizat în premieră. Cercetarea arată că mai puţin de o treime dintre respondenţi (31%) au beneficiat de medicamente compensate.

S-a constat că femeile gravide, deşi formal sunt incluse pe lista beneficiarilor de preparate compensate, în realitate nu le primesc, iar mamele cu copii până la 5 ani sunt printre cele mai puţin informate despre faptul că pot beneficia de medicamente compensate pentru copiii lor. În ceea ce ţine de accesul fizic la această categorie de preparate, studiul arată că mai greu le vine bolnavilor din mediul rural. 44% din beneficiarii de la sate au spus că trebuie să meargă în alte localităţi după medicamente compensate.

Chiar şi pentru cei care beneficiază de medicamente compensate, acestea acoperă doar o treime din medicamentele prescrise. Unii medici au declarat că sunt limitaţi şi chiar  certaţi de şefii lor dacă prescriu prea multe medicamente compensate, mai ales medicamente scumpe.

Până a fi prezentat studiul, viceministrul sănătăţii, Svetlana Cotelea, a declarat că lista de medicamente compensate conţine 88 de denumiri şi autorităţile îşi propun să o extindă şi să aloce mai multe mijloace financiare în acest sens. De asemenea, viceministrul a menţionat că se doreşte ca procesul de acordare a medicamentelor compensate să devină mai transparent.

Studiul a fost realizat de Centrul PAS şi Magenta Consulting, cu suportul  financiar al Fundaţiei Soros – Moldova, în cadrul Programelor Sănătate Publică şi Buna Guvernare. Cercetarea a vizat un eşantion de 2217 persoane care au utilizat medicamente în ultimele 6 luni. De asemenea, au fost intervievaţi medici de familie, manageri ai instituţiilor medicale primare, farmacişti şi funcţionari.