Mai puţin de jumătate din populaţia R. Moldova are acces la sursele de apă potabilă calitativă
https://www.ipn.md/ro/mai-putin-de-jumatate-din-populatia-r-moldova-are-acces-7967_965743.html
Antrenarea slabă a publicului larg în elaborarea şi implementarea proiectelor de mediu afectează în mod dramatic situaţia ecologică a ţării. Un studiu al Ministerului Sănătăţii atestă că doar 45% din locuitorii RM au acces sigur la apă potabilă calitativă. Datele au fost prezentate miercuri, 25 iulie, în cadrul audierilor publice privind asigurarea dreptului la un mediu sănătos.
Potrivit viceministrului Sănătăţii, Ion Băhnărel, 86% dintre probele de apă supuse analizei nu corespund parametrilor chimici impuşi, iar 30% - nici celor microbiologici.
Faptul că Guvernul nu recunoaşte drept prioritare problemele de protecţie a mediului este cauza principală a neglijării drepturilor constituţionale la un mediu natural sănătos, sunt de părere evaluatorii independenţi ai implementării Planului Naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului. „Pe parcursul implementării planului nu s-a ţinut cont de schimbările instituţionale şi o parte semnificativă din activităţi au rămas neacoperite”, se spune în raportul de evaluare.
Potrivit experţilor, administraţia publică centrală şi cea locală are o contribuţie nesemnificativă la asigurarea drepturilor la mediu sănătos – de 10% şi, respectiv, 5%. Povara e pusă pe seama ONG şi organizaţiilor internaţionale – 80%, iar populaţia se implică în proporţie de 5%.
Potrivit ministrului Mediului, Constantin Mihăilescu, sursele financiare limitate sunt principalul impediment în implementarea politicilor de mediu. Totodată, anul curent poare fi considerat, potrivit ministrului, unul „de cotitură”. Este pentru prima dată când se distrug pesticidele neutilizate – sursă de poluare extrem de periculoasă. Pe parcursul lunii viitoare urmează a fi distruse circa 150 tone de pesticide.
Mihăilescu regretă lipsa unui mecanism eficient de pedepsire a persoanelor care încalcă normele ecologice. „Din 10 cazuri semnalate de minister şi transmise în instanţa, doar în 4 sunt calculate penalităţi”, a menţionat ministrul, pronunţându-se pentru înăsprirea sancţiunilor.
Audierile publice cu privire la asigurarea dreptului la un mediu sănătos sunt desfăşurate de către Comisia parlamentară pentru drepturile omului, Comisia pentru administraţia publică, ecologie şi dezvoltare a teritoriului, în parteneriat cu proiectul PNUD „Susţinerea în implementarea Planului Naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului”.