logo

Mai mulţi părinţi s-au plâns pe colectările de bani din şcoli


https://www.ipn.md/ro/mai-multi-parinti-s-au-plans-pe-colectarile-de-bani-din-scoli-7967_1029545.html

De la începutul anului şcolar la adresa Ministerului Educaţiei au parvenit mai multe sesizări din partea părinţilor privind colectările de bani în instituţiile de învăţământ. Ministrul educaţiei, Corina Fusu, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că părinţilor li s-au cerut bani pentru procurarea manualelor, alimentaţia copiilor şi alte necesităţi. Ca reacţie, ministerul a emis o dispoziţie privind desfăşurarea de către Inspectoratul Şcolar Naţional a unor controale inopinate în şcoli şi grădiniţe, transmite IPN.

„Cadrele didactice şi manageriale aşa şi nu au înţeles că nu au dreptul sub nicio formă să iniţieze, să intermedieze şi să participe la colectarea banilor de la părinţi sau elevi. Totodată, subliniez aici şi lipsa transparenţei privind gestionarea bugetului şcolii, precum şi interesul scăzut al părinţilor privind activitatea instituţiei de învăţământ pe care o frecventează copilul lor”, a declarat Corina Fusu.

Ministrul a subliniat că elevii claselor a I-IV-a primesc manualele gratuit. Fără a achita taxă de închiriere, iar Abecedarul le este oferit cadou tuturor copiilor din clasa I. Taxa de închiriere a manualelor pentru clasele mai mari nu este stabilită arbitrar, de către profesori sau managerii instituţiilor, ci este aprobată anual prin ordinul Ministrului Educaţiei. În anul de studii 2016-2017, această taxă variază între 2 şi 20,60 lei per manual, în funcţie de gradul de uzură şi de costul acestuia. Taxa pentru fiecare titlu de carte poate fi verificată pe pagina electronică a Ministerului Educaţiei.

Corina Fusu a subliniat că în 2016 din resursele Ministerului Educaţiei au fost editate 33 de titluri originale de manuale şi 12 titluri în traducere, pentru care s-au alocat 27,4 milioane de lei. Setul de manuale asigurat de stat, oferit prin schema de închiriere, satisface complet cerinţele curriculare şi nu este necesar ca părinţii să cumpere alte manuale. Materialele suplimentare pot fi achiziţionate benevol de către părinţi, iar profesorii pot doar să le recomande, nu şi să colecteze bani ori să impună părinţii să procure anumite caiete sau cărţi, rechizite de anumite mărci etc.