Judecători de la Curtea de Apel Chişinău şi de la Judecătoria Botanica sunt antrenaţi în scheme de deposedare de proprietăţi, susţine juristul Ion Dron. Potrivit acestuia, un exemplu ar fi deposedarea de bunuri a unei întreprinderi care prestează servicii de transport auto „Miloş M”, care de 5 ani se judecă din cauza unei recipise false de împrumut, în valoare de peste 4 milioane de lei.
Într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice (CIMAP), Ion Dron, a povestit că, în 2009, o persoană a acţionat în judecată firma respectivă invocând că nu i se înapoiază împrumutul făcut. Aceasta a prezentat în instanţa de judecată câteva recipise şi un contract, care ar demonstra împrumutul făcut. După ce prima instanţă a dat câştig de cauză persoanei, directorul firmei a atacat decizia la Curtea de Apel Chişinău, care însă a menţinut hotărârea Judecătoriei Botanica.
Ion Dron spune că antreprenorul a prezentat judecătorilor un raport de expertiză întocmit de către experţii Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Naţional Anticorupţie şi Centrului de Expertize de pe lângă Ministerul Justiţiei, care confirmau că actul de împrumut este falsificat, pe foile cu ştampila şi semnătura societăţii s-a trecut un text cu suma împrumutată.
„Judecătorii erau obligaţi, în virtutea probelor care erau anexate la dosar, să pună punct acestei tentative de deposedare a proprietăţii. Însă, aceştia au considerat că expertiza nu are valoare, deoarece antreprenorul nu a demonstrat că cel care a prezentat actul falsificat a avut ştampila şi semnătură firmei”, a spus juristul. Potrivit lui Ion Dron, în spatele acestei deposedări ar sta soţul unei judecătoare, care are o afacere de prestare a serviciilor de transport.
Directorul financiar al SRL „Miloş M”, Ion Popescu, a menţionat că, deşi pretinsa datorie este de 4 milioane de lei, prima instanţă a dispus sechestrarea bunurilor firmei valoarea cărora depăşeşte de 2-3 ori această sumă. Au fost sechestrate toate mijloacele de transport, 12 la număr, şi imobilul firmei.
Antreprenorul Mihail Miloş, prezent la conferinţă, a spus că şi-a pus bazele afacerii în 2000 şi pe parcursul anilor a investit milioane de lei pentru procurarea autobuzelor. Acesta a mai povestit că nu a avut afaceri comune cu persoana care încearcă să-l deposedeze de proprietate, dar se cunosc.
Juriştii SRL „Miloş M”au atacat la Curtea Supremă de Justiţie decizia Curţii de Apel. În context, aceştia fac apel la Ministerul Justiţiei să facă cu adevătat reforme în sistemul judecătoresc, nu doar strategii şi rapoarte pe hârtie.