Mai mulţi funcţionari municipali recunosc că li se oferă deseori mită pe care ei o refuză însă
https://www.ipn.md/ro/mai-multi-functionari-municipali-recunosc-ca-li-se-ofera-deseori-7967_962538.html
Mai mulţi funcţionari de la Primărie recunosc că li s-a oferit mită pentru anumite servicii, dar susţin că nu au acceptat niciodată, fără să dea mai multe amănunte. În acelaşi timp, primarul interimar Vasile Ursu cheamă chişinăuienii să denunţe orice caz de cerere sau luare de mită, susţinând că doar astfel poate fi eradicat acest fenomen care, recunoaşte Ursu, mai persistă în Primărie.
Aceste declaraţii au fost făcute miercuri, 6 decembrie, în cadrul unui seminar privind prevenirea şi combaterea corupţiei în administraţia municipală, organizat de Primăria Chişinău. La eveniment au participat şefi de direcţii municipale, primari din localităţile suburbane şi pretori de sector. Cei care le-au vorbit funcţionarilor despre corupţie au fost reprezentanţi ai Consiliului Suprem de Securitate pe lângă şeful statului, ai Procuratură şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.
Primarul interimar al municipiului Chişinău a îndemnat funcţionarii să-şi îndeplinească obligaţiunile de serviciu, fără a cere recompense de la cetăţeni pentru urgentarea rezolvării problemei. Vasile Ursu declară că este greu de a depista cazurile de corupţie în rândul funcţionarilor fără o conlucrare cu cetăţenii care, deşi semnalează unele cazuri, „nu oferă amănunte”.
Potrivit lui Ursu, elemente de corupţie mai persistă încă în Direcţia Arhitectură şi Relaţii Funciare, deşi numărul funcţionarilor care lucrează aici a fost redus cu circa 70 de persoane.
Solicitat de presă, comandantul Centrului Militar Municipal, Simion Dodon a recunoscut că au existat cazuri când i s-a oferit mită, dar n-a acceptat niciodată. La rândul său, şeful Inspectoratului Fiscal Municipal, Procopie Duca susţine că nu a luat sau a dat vreodată mită. Şi primarul oraşului Cricova Valentin Guţan spune că „au existat unele provocări”, dar nu a luat sau a dat mită vreodată.
La Primăria Chişinău există un telefon de încredere la care cetăţenii pot suna pentru a semnala cazurile de corupţie. Potrivit conducerii Primăriei, majoritatea apelurilor înregistrate se referă la rezolvarea problemelor locativ-comunale şi nu la combaterea fenomenului corupţiei.
Seminare anticorupţie au fost organizate până în prezent în preturile de sector, primăriile suburbane şi direcţiile municipale.