logo

Mai mulți candidați ai PP Șansă ar putea fi excluși din cursa electorală


https://www.ipn.md/ro/mai-multi-candidati-ai-pp-sansa-ar-putea-fi-8012_1100452.html

Candidații Partidului politic „Șansă” la funcția de primar și consilieri în mai multe localități din țară ar putea fi excluși din cursa electorală. Aceasta după ce Comisia Electorală Centrală a constatat un șir de încălcări sub aspectul modului de finanțare a campaniei electorale, coruperea alergătorilor, depășirea plafonului fondului electoral, dar și folosirea fondurilor nedeclarate. Deciziile cu privire la eliminarea din cursă urmează să fie adoptate de către consiliile electorale până pe data de 1 noiembrie, transmite IPN.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat la ședința de luni că instituția a fost sesizată de Serviciul de Informații și Securitate, Inspectoratul General al Poliției și subdiviziunile teritoriale ale acestora referitor la mai multe activități dubioase ale membrilor PP„Șansă”, foști membri ai partidului Șor, declarat neconstituțional. Unele dintre ele sunt cu scopul de a legaliza sume de bani sub paravanul unor proiecte, pretins solicitate de localnicii din mai multe sate și orașe. Mai exact, este vorba despre colectarea semnăturilor și a datelor cu caracter personal sub pretextul susținerii proiectelor „Satul moldovenesc” și „Orașul moldovenesc”. Însă, aceste acțiuni ar fi avut loc prin inducerea în eroare și manipulare a opiniei publice. Au mai fost prezentate cazuri de depistare a unor loturi de materiale electorale și publicitare, produse de tapetarii, textile etc., în lipsa actelor necesare, conform legislației.

Prezentă la ședință, avocata formațiunii, Elena Organ, a spus că nu a văzut vreo probă, vreo constatare sau vreun argument din care ar rezulta că există probe cu privire la ilegalitatea PP „Șansă”. Ea susține că în materialele cu care a făcut cunoștință nu a văzut vreo legătură cu membrii partidului sau cu partidul în sine. S-a operat cu termeni „grupare Șor”, dar nu a văzut dovezi că ar avea o legătură cu PP „Șansă”. Cât despre colectarea cu datele caracter personal, potrivit ei, există instituții abilitate pentru contracararea colectării datelor cu caracter personal contra voinței persoanei. Apărătoarea a mai spus că autorii sesizării încearcă să prezinte proiectele de inițiative, cum ar fi „Satul moldovenesc”, ca niște proiecte criminale sau în afara legii, însă nu există vreun act sau vreo hotărâre a instanței judecătorești care să confirme acest lucru.

Ulterior, vicepreședintele CEC a punctat un șir de acte, declarații, publicații, dar și constatări care ar dovedi legătura Partidului „Șansă” și a reprezentanților săi cu Ilan Șor, precum și legătura cu proiectele și sponsorizările care vin din partea lui Șor. Totodată, potrivit lui, la prezentarea proiectelor, constant sunt prezenți foștii membri ai partidului declarat neconstituțional, cu scopul transferului de imagine. La fel, s-au constatat că acest transfer de imagine, care are loc în plin proces electoral, este însoțit de oferirea alegătorilor a unor facilități financiare directe sub formă de ajutoare sociale, sau indirecte – reparație de străzi. Și proveniența legală a acestor bani nu este confirmată.

Ca urmare a încălcărilor Codului Electoral, CEC a sancționat PP „Șansă” prin lipsirea de alocații de la bugetul de stat pe termen de un an (1 noiembrie -31 decembrie 2024). De asemenea, CEC a obligat consiliile electorale de circumscripție, ca până pe  noiembrie, ora 16.00, să examineze anularea înregistrării a candidaților desemnați la funcția de primar și consilier de către PP „Șansă”.