logo

Mai multe state au criticat modul de desfășurare a prezidențialelor din Rusia


https://www.ipn.md/ro/mai-multe-state-au-criticat-modul-de-desfasurare-a-7965_1103368.html

Mai multe state, printre care și Republica Moldova, au criticat modul în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale din Federația Rusă în perioada 15-17 martie, în urma cărora Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat prezidențial, transmite IPN.

„Nu poate fi vorba despre alegeri libere și corecte atunci când oponenții adevărați sunt înlăturați din cursă, unii sunt chiar puși la închisoare, alții sunt alungați din țară, atunci când represiunile sunt atât de mari încât oamenilor le este frică să vorbească, să spună, atunci când din presa liberă nu mai rămâne nimic. Asta nu este democrație și asta, mai ales, nu este ceea ce vrem să construim noi aici. Tocmai de asta vrem să fim stat membru al Uniunii Europene, să nu ajungem vreodată să vedem aici, în Republica Moldova, ce vedem astăzi în Federația Rusă”, a declarat președinta Maia Sandu, solicitată de presă să comenteze scrutinul din Rusia.

Șefa statului a menționat că organizațiile internaționale cu competențe în domeniu vor da aprecieri. „Dar aceasta nu este democrație și nu este alegere conștientă și liberă a cetățenilor. Noi vrem ca cetățenii noștri să poată să aleagă liber, fără frică, conștient și de asta vom lucra în continuare pentru ca să consolidăm democrația și democrația noastră poate fi cea mai protejată în UE”, a mai spus Maia Sandu.

Și Franța, și Germania au criticat modul de desfășurare a scrutinului prezidențial din Federația Rusă. Franța a apreciat că din nou nu au fost întrunite în Rusia „condițiile pentru desfășurarea unor alegeri libere, pluraliste și democratice”, după scrutinul de la sfârșitul săptămânii trecute care i-a adus cel de-al cincilea mandat lui Vladimir Putin, relatează AFP. Procesul electoral în Rusia s-a derulat „în contextul unei represiuni crescute la adresa societății civile și a tuturor formelor de opoziție față de regim, al restricțiilor din ce în ce mai puternice asupra libertății de exprimare și al interdicției de funcționare a media independente”, a subliniat Ministerul de Externe francez într-un comunicat de presă.

Diplomația franceză a menționat în acest context și moartea opozantului politic Aleksei Navalnîi „cu câteva săptămâni înaintea acestor alegeri, în special ca urmare a înăspririi condițiilor sale de detenție din partea autorităților ruse”. Parisul și-a exprimat de asemenea regretul că scrutinul prezidențial din Rusia, desfășurat timp de trei zile - de vineri până duminică - s-a derulat fără observatori internaționali imparțiali.

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a afirmat că alegerile din Rusia nu au fost alegeri veritabile, într-o declarație făcută la Bruxelles, unde a sosit pentru reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, potrivit Reuters, citat de agerpres.ro.

Presa străină îl citează și pe președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, care a declarat că „dictatorul rus simulează din nou alegerile” și că Vladimir Putin este „bolnav de putere și face totul pentru a conduce pentru totdeauna”. „Nu există legitimitate în această imitație de alegeri și nu poate exista. Această persoană ar trebui să fie judecată la Haga”, a mai menționat Volodymyr Zelenski.

„În mod clar, alegerile nu sunt nici libere, nici corecte, având în vedere că Putin și-a întemnițat adversarii politici și i-a împiedicat pe alții să se opună lui”, a anunțat Casa Albă, citată de presa internațională.

Vladimir Putin a câștigă al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse. La alegerile prezidențiale din perioada 15-17 martie, conform datelor prezentate de agenția rusă de stat TASS, pentru el au votat circa 87% din participanții la scrutin.