logo

Mai multe responsabilități pentru moaşe


https://www.ipn.md/ro/mai-multe-responsabilitati-pentru-moase-7967_1034351.html

Moașele vor avea dreptul să primească nașteri fiziologice fără supravegherea medicului obstetrician. Specialistul va asista doar în cazul gravidelor cu patologii ale sarcinii sau la solicitare. Noua procedură va fi aplicată însă abia după ce la Universitatea de Medicină va fi instituită facultatea de asistente medicale şi moașe. Subiectul a fost discutat vineri, 5 mai, în cadrul Conferinței Asociației Moașelor din Republica Moldova, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

În mai multe state europene profesia de moașă este studiată la universitate. Diploma de studii superioare le oferă moașelor mai multe sarcini şi responsabilități. Asociația Moașelor promovează aplicarea experienței internaționale în acest domeniu și în țara noastră.

Vicepreședintele Asociației Moașelor din Republica Moldova, Oxana Zavtoni, este de părere că odată cu studierea profesiei de moașă la facultate, moașele vor avea mai multă libertate în acțiune. „Primim nașteri şi încurajăm mamele să alimenteze la sân. Pregătim psihologic și emoțional familiile pentru nașterea naturală. De asemenea, ajutăm mamele să depășească depresia care apare după naştere. Dar ne dorim mai multe libertăți în exercitarea meseriei”, a adăugat Oxana Zavtoni.

În acest context, ministrul sănătății, Ruxanda Glavan, a afirmat că va întreprinde măsurile necesare pentru a creşte profesionalismul şi prestigiul moașelor în Republica Moldova.

În prezent, în maternitățile din Moldova activează peste 600 de moașe care au un salariu între 2700 și 3400 de lei.