logo

Mai multe proiecte destinate tinerilor vor fi finanţate de către stat


https://www.ipn.md/ro/mai-multe-proiecte-destinate-tinerilor-vor-fi-finantate-de-catre-stat-7967_1006153.html

Mai multe organizaţii neguvernamentale de tineret din Republica Moldova vor beneficia de finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportului în cadrul Programului anual de granturi destinat susţinerii şi dezvoltării sectorului neguvernamental de tineret. Solicitat de IPN, şeful Direcţiei programe de tineret, din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Ion Donea, a menţionat că în acest an la programul de granturi au participat 60 de ONG-uri de tineret din toată ţara.

Ion Donea a spus că bugetul programului pentru ultimii doi ani a fost de aproximativ 3,5 milioane de lei, iar proiectele care sunt selectate pentru implementare beneficiază de o finanţare de până la 300 de mii de lei. Organizaţiile care aplică trebuie să acopere din surse proprii aproximativ 20% din valoarea proiectului.

Priorităţile după care sunt selectate proiectele se axează pe promovarea procesului de participare a tinerilor în luarea deciziilor, promovarea serviciilor de educaţie non-formală în rândul tinerilor.

Ion Donea a specificat că de la implementarea programului de granturi, în anul 2011, acesta are o singură rundă de finanţare pe parcursul unui an, pentru că ministerul nu are foarte multe fonduri. Numărul proiectelor pentru concurs este însă foarte mare. Cu fiecare organizaţie se negociază în parte, se încheie contracte şi, timp de un an, se implementează proiectele desemnate câştigătoare.

Ion Donea a specificat că Ministerul Tineretului şi Sportului este singura autoritate publică centrală care are un astfel de program de finanţare. Programul de granturi oferă posibilitatea de a face cunoştinţă direct cu tinerii. Şeful Direcţiei programe de tineret a mai spus că numărul organizaţiilor care aplică la programul de granturi este în creştere din cauza reducerii numărului donatorilor externi.