logo

Mai multe personalități din Republica Moldova au primit Premiul „GALEX”


https://www.ipn.md/ro/mai-multe-personalitati-din-republica-moldova-au-primit-premiul-7967_1081227.html

Mai multe personalități din Republica Moldova, dar și din România și Belarus, au ridicat Premiul „GALEX”, pentru susținerea bibliotecilor și a bibliotecarilor. Pentru prima dată în cadrul Galei Premiilor „GALEX”, a fost oferit un premiu pentru cel mai bun autor de manual digital pentru bibliotecari. Cea de-a X-ea ediție a Galei Laureaților Premiilor Naționale „GALEX” a avut loc astăzi, 23 aprilie, în format online. Manifestarea a fost organizată de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, în contextul Zilei Mondiale a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum şi de Ziua Internațională a bibliotecarului, ambele marcate la 23 aprilie, transmite IPN.

Directoarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și președinta Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, Elena Pintilei, a precizat că premiile „GALEX” sunt oferite persoanelor care au contribuit substanțial la dezvoltarea domeniului biblioteconomie și la „îmbogățirea, în special, a colecțiilor BNRM, instituție de memorie scrisă a țării”.

Directoarea Bibliotecii Naționale a subliniat că anii 2020-2021 au fost mai vitregi pentru întreg globul pământesc și domeniul biblioteconomie are la fel pierderi, inclusiv omenești.

Ivan Gheorghiu, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a spus că, printre toate meseriile nobile, cea de bibliotecar se remarcă prin multiple aspecte, care înalță bibliotecarul pe un piedestal al educației și al culturii naționale. „Poate nu întâmplător această profesie este îmbrățișată în special de femei. Grija maternă față de noile generații prin intermediul lecturii necesită de multe ori abnegație, răbdare și dragoste pentru cele mai înalte valori umane. În condițiile actuale, când depopularea satelor devine un fenomen tot mai alarmant, bibliotecarii sunt acei agenți sociali, cu roluri polivalente în coagularea comunităților și în transformarea bibliotecilor în centre multifuncționale”, a remarcat Ivan Gheorghiu.

Premiul „GALEX” pentru cel mai bun om politic susținător al bibliotecilor i-a fost oferit lui Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor din cadrul Camerei Deputaților a Parlamentului României. Premiul pentru cel mai bun fondator de biblioteci i-a revenit lui Igor Miclauș, primarul satului Crihana Veche, Cahul. Eseistul, jurnalistul, prozatorul, scriitorul și traducătorul Vladimir Beșleagă a ridicat premiul pentru cel mai bun scriitor, promotor al cărții și lecturii. Același premiu i-a revenit și Mariei Pilchin, scriitoare, critic literar, cercetătoare în cadrul secției studii și cercetări din cadrul Bibliotecii Municipale „B.P.Hașdeu” din Chișinău. Gheorghe Erizanu, fondatorul și directorul editurii „Cartier”, a primit premiul pentru  cel mai bun editor, susținător al bibliotecilor.

Premiul pentru cel mai bun promotor și susținător al bibliotecilor, cărții și lecturii în mass-media a revenit Corinei Gamurari, reporter la TVR Moldova și lui Val Butnaru, analist politic, dramaturg, publicist, om de televiziune. Artistul plastic  Iurie Brașoveanu a ridicat premiul la categoria cel mai bun prieten filantrop al Bibliotecii Naționale, iar ambasadorul Republicii Belarus în Republica Moldova, Anatolii Kalinin, a primit premiul pentru cel mai bun susținător al politicilor și programelor de valorificare a moștenirii culturale. Premiul pentru cel mai bun autor de manual digital pentru bibliotecari i-a revenit Nataliei Grîu, secretar de stat în  domeniul educației la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Au fost oferite două premii pentru cel mai bun bibliotecar al Bibliotecii Naționale. Acestea au ajuns la Aliona Muntean, director-adjunct, și la Ecaterina Dmitric, șefă de secție. Elena Belschi de la Biblioteca Publică „Ion Creangă” din Florești s-a învrednicit de premiul pentru „Cel mai bun bibliotecar al anului din bibliotecile sistemului național de biblioteci”.

Premiul „GALEX” pentru cea mai bună lucrare în bibliteconomie i-a revenit Ludmilei Corghenci, șefă de centru din cadrul BNRM, autoarea manualului „Biblioteconomie și științe ale  informării”.

Tot astăzi, a fost anunțat Top-ul „GALEX 10 cei mai buni bibliotecari ai anului 2020”.