logo

Mai multe ONG-uri cer stabilirea cotei de reprezentare a femeilor la alegeri


https://www.ipn.md/ro/mai-multe-ong-uri-cer-stabilirea-cotei-de-reprezentare-a-7965_1010853.html

Mai multe ONG-uri vor picheta Guvernul şi Parlamentul cerând votarea legii privind cota minimă de reprezentare a femeilor la alegeri. Într-o conferinţă de presă la IPN, reprezentanţii societăţii civile şi-au exprimat îngrijorarea privind neasigurarea participării şi reprezentării echilibrate a femeilor în procesul decizional.

Directorul executiv al Clubului Politic al Femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici, a spus că săptămânal reprezentanţii societăţii civile vor picheta executivul şi legislativul în zilele de şedinţe ale acestora. Şirul de manifestaţii se va încheia pe 28 februarie. Atunci, 101 femei şi bărbaţi se vor aduna la Teatrul de Operă şi Balet şi vor merge la Parlament, unde vor înmâna deputaţilor cereri privind adoptarea legii.„Dorim să sensibilizăm conducerea ţării privind votarea acestei legi, care ar contribui pozitiv la asigurarea şanselor egale pentru femei şi bărbaţi în domeniul electoral şi în procesul de luare a deciziilor”, a spus Ecaterina Mardarovici.

Directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, a precizat că sunt trei proiecte de legi care stabilesc cote de reprezentare a femeilor la alegeri. Unul este propus de către un grup de deputaţi ai PLDM. Un alt proiect este elaborat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, iar al treilea este propus de către Comisia Electorală Central. „Chiar dacă propunerile legislative au fost elaborate cu participarea largă a societăţii civile, au fost fundamentate pe studii şi analize, acestea încă nu au fost adoptate”, a subliniat reprezentantul societăţii civile.

Andrei Brighidin, director dezvoltare, monitorizare şi evaluare în cadrul Fundaţiei Est-Europene, a menţionat că în baza analizei experienţelor ţărilor membre ale UE, se constată că un sistem de cote eficient în Moldova ar cuprinde introducerea unei cote procentuale minime de 40%.

Rata actuală de reprezentare a femeilor în Parlamentul Republicii Moldova este de 18,8%, sub media internaţională de reprezentare, care constituie 20%.