logo

Mai multe mituri care dăunează grav sănătății – spulberate de medicii Centrului de Dializă


https://www.ipn.md/ro/mai-multe-mituri-care-dauneaza-grav-sanatatii-spulberate-de-medicii-centrului-de-7967_1042938.html

Miturile din nefrologie și dializă care dăunează grav sănătății populației în viziunea medicilor Centrului BB-Dializă din municipiul Chișinău, au fost comentate de specialiști, vineri, 13 iulie, în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, a fost prezentat și primul portal informațional destinat persoanelor interesate de subiectele despre bolile de rinichi - www.dializa, transmite IPN.

Directorul medical al Centrului de Dializă, Petru Cepoida, a menționat că unul dintre mituri ține de afirmația precum că bolile cronice de rinichi se întâlnesc rar și numai la bătrâni. Potrivit medicului bolile cronice de rinichi sunt atestate destul de frecvent și la pacienții de vârstă tânără, la populația matură și aptă de muncă. Astfel, 10 la sută din pacienții Centrului de Dializă sunt tineri până la vârsta de 25 de ani.

„Dacă nu te doare, înseamnă că ești sănătos. Dacă te doare spatele, ai probleme cu rinichii”, este, la fel, un mit. Petru Cepoida menționează că durerile de spate, micțiunile frecvente și dureroase, enureza sunt simptome caracteristice infecțiilor urinare, care de obicei nu duc la insuficiența renală cronică. Afirmația precum că pentru o viață sănătoasă trebuie să beți cel puțin doi litri de apă pe zi este un neadevăr. Supraîncărcarea cu lichid este contraindicată în cazul bolilor renale și este asociată cu agravarea disfuncției renale.

Este un mit și afirmația că majoritatea femeilor suferă de pielonefrită cronică. Petru Cepoida spune că așa se întâmplă, deoarece sunt interpretate incorect datele ultrasonografice și/sau de laborator.

„Diagnosticarea bolilor renale cronice este scumpă și solicită efectuarea mai multor investigații” - la fel este un mit. La peste 90% din pacienți diagnosticarea solicită un număr limitat de analize și investigații simple, accesibile la nivel raional.

„Dacă vin la dializă, mai am de trăit câteva luni”, este un alt mit la care s-au refrit medicii Centrului de Dializă. Mai multe exemple care spun că în medie pacienții supraviețuiesc în jur de 10 ani la dializă.

Medicii resping afirmația precum că insuficiența renală cronică tratată prin dializă invalidează definitiv pacienții dializaţi. Potrivit lor, respectarea regimului alimentar recomandat de medic și tratamentul maladiilor asociate permite compensarea adecvată a bolii. Este un mit și ceea ce se crede că pacientul dializat nu poate avea o viață practic obișnuită. Medicii afirmă că dializa împreună cu tratamentul permit o ameliorare semnificativă a stării de sănătate și a calității vieții pacienților.

Centrul de Dializă din Chișinău a lansat și primul portal informațional despre dializă. Brand managerul Centrului BB-Dializă, Svetlana Chiţanu, a menționat că este vorba de fostul site al centrului, care de la un site corporativ, a devenit unul informativ, în interesul pacienților. „Cei care au vrut să ne cunoască, știu deja cine suntem, acum trebuie pacienții noștri să știe ce trebuie să facă, astfel încât calitatea vieții lor să fie îmbunătățită, iar pentru a avea parte de o informație veridică nu au decât să acceseze site-ul dializa.md”, a spus Svetlana Chiţanu.

Centrele BB-Dializă din Chișinău și Bălți deserveșc peste 500 de pacienți, ceea ce reprezintă 5 din 6 persoane din țară care au nevoie de dializă. Pacienții beneficiază de servicii de dializă de Înaltă calitate în baza poliței de asigurare medicală. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt circa 600 de pacienți incluși în dializă.