logo

Mai multe deșeuri reciclate – mai puține deșeuri transportate la Țânțăreni


https://www.ipn.md/ro/mai-multe-deseuri-reciclate-mai-putine-deseuri-transportate-la-7967_1103949.html

Aproape 13 mii de tone de deșeuri colectate de pe platformele din municipiul Chișinău, din ianuarie 2023 până în martie 2024, nu au fost duse la Depozitul Municipal din comuna Țânțăreni, ci au fost sortate și transmise la reciclare. Astfel, se înregistrează o scădere a cantității de deșeuri transportate la Țânțăreni, transmite IPN.

Potrivit Regiei „Autosalubritate”, reducerea volumului de deșeuri depozitate a devenit posibilă datorită implementării unei strategii eficiente de management al deșeurilor, printre care și semnarea unui Contract pentru achiziționarea serviciilor de sortare. Urmare a contractului semnat cu un sortator privat, deșeurile colectate din orașul Chișinău și din alte suburbii sunt transportate la uzina de sortare, unde are loc procesul de selectare a materialului reciclabil. Deșeurile care rămân în urma procesului de selectare sunt transportate la depozitul municipal de la Țânțăreni, unde sunt depozitate, compactate și tratate conform celor mai noi standarde în domeniu.

Acordul pentru serviciile de sortare este semnat pentru o perioadă de cinci ani și a fost divizat în două etape. În prima etapă sortatorul selectează pentru reciclare deșeurile din hârtie/carton, plastic, metal și sticlă, iar în cea de-a doua etapă (planificată peste 1,5 ani) sortatorul va recicla și RDF-ul din deșeuri (combustibili derivati din gunoi menajer), ceea ce va permite reciclarea a 70% din volumul deșeurilor transmise spre sortare.