logo

Mai multă mobilitate pentru echipele de asistență socială și ocupare a forței de muncă din patru raioane


https://www.ipn.md/ro/mai-multa-mobilitate-pentru-echipele-de-asistenta-sociala-si-7967_1106605.html

Serviciile teritoriale de asistență socială și de angajare în câmpul muncii din raioanele Orhei, Rezina, Șoldănești și Telenești vor  putea oferi o mobilitate mai mare serviciilor prestate. Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare, le-a dotat cu șapte mașini care vor fi folosite de către echipele mobile pentru a ajunge mai aproape de cetățeni, transmite IPN.

Directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru, a subliniat la evenimentul de donare că echipa mobilă este un instrument extrem de util pentru structurile teritoriale ale agenției, deoarece permite accesul în comune și sate îndepărtate de centrele raionale, facilitând identificarea cetățenilor fără loc de muncă și furnizarea de informații actuale despre piața muncii.

Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a declarat că succesul reformelor, în special a reformei „Restartˮ, depinde de investițiile în prima linie. „Atât colegele mele din asistența socială, cât și colegele mele care ajută cetățenii, bărbații, femeile, tinerii, peroanele cu dizabilități, refugiații să-și găsească un loc de muncă vor primi în utilitate mașini noi. Asta ne va ajuta să avem mai multă mobilitate în prestarea serviciilor. Asta înseamnă că o persoană care are nevoie de un serviciu, de o intervenție, o persoană, o familie care se află în situație de criză nu trebuie să deplaseze la centrul raional, dar colegii mei, serviciile vor fi mult mai mobile, vor reacționa mult mai prompt și vor putea să deplaseze mult mai rapid, mai aproape de cetățeni, mai aproape de beneficiari, mai aproape de comunitățiˮ, a menționat oficialul. 

Șefa cooperării pentru dezvoltare din cadrul Ambasadei Germaniei la Chișinău, Verena Zell, a comunicat că a avut ocazia să se întâlnească cu asistenții sociali care sunt implicați în realizarea reformei „Restartˮ în Moldova și a fost impresionantă să vadă motivația și angajamentul lor în a-i ajuta pe cei mai vulnerabili din Moldova. „Mă bucur foarte mult că Germania poate să vă ajute în acest sens, oferind șapte vehicule serviciilor teritoriale de asistența socială și de angajare în câmpul muncii. Aceste vehicule vor ajuta colegii să-și îmbunătățească activitatea pentru a spori gradul de angajare în câmpul muncii în comunitățile rurale și vor spori mobilitatea și accesibilitatea serviciilor oferite de echipele mobile pentru persoanele în etate și peroanele cu dizabilități severeˮ, a spus Verena Zell.

„Înțeleg că echipele mobile în comunitățile în care activează joacă un rol crucial, iar noi ne bucurăm foarte mult că putem susține crearea și activitatea acestor echipe și realizarea reformei „Restartˮ. Aceste șapte vehicule fac parte dintr-un pachet mai mare de asistență pe care îl oferă Guvernul Germaniei Republicii Moldovaˮ, a menționat directoarea de țară GIZ Moldova, Claudia Hermes.

Cele șapte mașini vor fi distribuite către Agenția Teritorială de Asistență Socială Centru-Est și către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.