Persoanele cu dizabilități sunt în continuare discriminate, motiv pentru care se cer activități de informare și instruire privind drepturile pe care le au, atât în instituțiile rezidențiale, cât și în comunitate. O atenție sporită se cere a fi acordată femeilor cu dizabilități, deoarece asupra lor persistă riscuri de abuz, maltratare, exploatare atât din partea bărbaților cu dizabilități din instituțiile rezidențiale, cât și a angajaților acestor instituții sau a membrilor comunității. Sunt constatări ale studiului de evaluare a unui proiect-pilor pentru promovarea și monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale din instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologic, transmite IPN.
Studiul prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de încheiere a proiectului arată că serviciul de asistenta telefonică implementat în cadrul proiectului a devenit un partener al persoanelor cu dizabilități. Acestea au început să vorbească despre multiplele încălcări și violări ale drepturilor. Timp de doi ani, au fost recepționare peste trei mii de apeluri, 15 cazuri au ajuns în instanța de judecată, fiind considerate încălcări grave ale drepturilor omului. În prezent, se impune necesitatea creării condițiilor de acces la telefoane în instituțiile rezidențiale pentru a asigura confidențialitatea fiecărui apel.
Directorul executiv Keystone Moldova, Ludmila Malcoci, organizație care a implementat proiectul, a spus că acesta a fost pilotat timp de doi ani în Edineţ, Dubăsari, Hâncești, Orhei, Soroca și municipiul Bălți. De acțiuni de informare au beneficiat persoanele cu dizabilități mintale din șase instituții rezidențiale, angajații acestor instituții, ONG-urile, autoritățile locale, prestatorii de servicii și membrii comunității. Totodată, în cadrul proiectului a fost implementat serviciul de asistență telefonică pentru persoanele cu dizabilități. Toate acestea au avut un rol important în promovarea dezinstituționalizării intelectuale și psihosociale.
Secretarul de stat al ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că serviciul de asistenta telefonică va fi preluat de către autorități pentru a a-i asigura durabilitatea, deoarece complexitatea problemelor cu care apelează persoanele cu dizabilități este mare.
Proiectul „Promovarea și monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale din instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologice” a fost susținut financiar de către UE, care a alocat peste 368 de mii de euro.