logo

Magistraţii trebuie să fie mai sensibili atunci când examinează cazurile copiilor victime ale traficului, experţi


https://www.ipn.md/ro/magistratii-trebuie-sa-fie-mai-sensibili-atunci-cand-examineaza-cazurile-copiilo-7967_1027203.html

Centrul Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada” atenţionează asupra faptului că unii magistraţi din Republica Moldova nu practică justiţia prietenoasă pentru copiii victime ale traficului de fiinţe. Reprezentanţii „La Strada” atrag atenţia asupra faptului că la examinarea unor cazuri judiciare magistraţii trebuie să dea dovadă de sensibilitate mai sporită atunci când este vorba de copii victime ale traficului de fiinţe.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, preşedinta Centrului, Ana Revenco, a declarat că doar pe parcursul anului trecut specialiştii „La Strada” au înregistrat şi au intervenit în soluţionarea a peste 50 de cazuri noi de exploatare sexuală a copiilor. „Cel mai important este să fie identificate cazurile la timp, atunci când nu s-a produs încă abuzul, exploatarea, atunci când apar primele semnale că un copil se află în situaţie de risc”, a declarat Ana Revenco.

Potrivit ei, 99% dintre copiii cu care lucrează specialiştii „La Strada” provin din familii disfuncţionale, în care chiar dacă este un părinte în viaţă, acesta are o atitudine neglijentă faţă de copii. „Copilul este lăsat în voia sorţii. Deseori, el singur trebuie să-şi caute loc de trai, alimente. Copiii nu primesc ceea ce este esenţial pentru ei de la cea mai mică vârstă”, a declarat preşedinta Centrului.

În cadrul conferinţei au fost prezentate două cazuri în care magistraţii nu ar fi acceptat cererile victimelor de a fi audiate în absenţa inculpaţilor. Avocata Centrului, Natalia Bayram, a menţionat că în aceste cazuri justiţia s-a arătat neprietenoasă tinerilor. „A fost o cerinţă absolut legală, în baza legii noastre naţionale, nici nu am mai făcut trimitere la un şir de convenţii care obligă Republica Moldova să aibă o atitudine corespunzătoare şi prietenoasă faţă de copilul victimă. A fost o cerinţă legală pe care judecătorul urma doar să o respecte şi nici nu era vorba că prin această procedură se va încălca cumva dreptul celeilalte persoane care se afla pe banca acuzaţilor”, a declarat Natalia Bayram.

Avocata a menţionat că în pofida faptului că în legislaţie se conţin toate măsurile indicate în actele internaţionale de natură să protejeze viaţa privată a victimei traficului de fiinţe umane, instanţa de judecată le-a ignorat şi nu s-a expus asupra cererii depuse. Astfel, instanţa a insistat ca inculpatul să fie în sală în timpul audierii părţii vătămate.