Magistraţii riscă sancţiuni dacă vor face jocul reclamanţilor care ocolesc calea legală
https://www.ipn.md/ro/magistratii-risca-sanctiuni-daca-vor-face-jocul-reclamantilor-care-ocolesc-calea-7967_1000863.html
Instanţele de judecată au fost atenţionate să nu recunoască dreptul de proprietate asupra unui imobil construit dacă reclamantul nu deţine toate actele necesare eliberate de către autorităţile locale, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele Curţii Supreme de Justiţie. Mihai Poalelungi a spus că în ultimii ani apar tot mai multe construcţii neautorizate şi aceasta pentru că cei care le construiesc ocolesc calea legală şi, neavând tot setul de acte necesar, încearcă să obţin dreptul de proprietate adresându-se în instanţa de judecată.
Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a menţionat că normativele în vigoare prevăd că cetăţeanul care a construit un imobil, în baza autorizaţiei de construcţie eliberată legal, trebuie să meargă ulterior la autorităţile locale care verifică normele sanitare, tehnice şi, dacă acestea sunt respectate, emit o decizie de exploatare. Doar după aceasta cetăţeanul poate merge la organul cadastral să-şi înregistreze dreptul de proprietate. În ultimii 3-4 ani însă, în special în municipiul Chişinău, cetăţenii evită să parcurgă acestă cale legală şi, respectiv, să transfere plăţile obligatorii în bugetul municipal. Aceştia, cu ajutorul unor judecători, îşi confirmă dreptul la proprietate prin decizia instanţei. „Judecătorii care vor emite astfel de decizii ilegale vor fi traşi la răspundere cu aplicarea sancţiunilor disciplinare, până la eliberarea din funcţie”, a menţionat Mihai Poalelungi.
Preşedintele CSJ s-a referit şi la o altă practică de care se abuzează în sistemul judecătoresc – pronunţarea deciziilor pentru acordarea spaţiului locativ sau terenurilor de pământ. Legislaţia îi permite cetăţeanului să depună cerere la autorităţile locale pentru a i se repartiza o locuinţă sau un teren din fondul disponibil. Există un şir de cazuri în care aceste solicitări sunt refuzate din diferite motive sau persoanele sunt puse pe lista de aşteptare. Unii se adresau în judecată şi, prin înţelegere cu magistraţii, obligă autorităţile să acorde terenul sau spaţiul locativ solicitat, sau să compenseze în bani valoarea acestuia. Preşedintele CSJ a declarat că printre persoanele care au recurs la aceste metode ilegale sunt şi judecători care şi-au asigurat astfel case unul altuia.
„Vrem să venim cu explicaţii pentru toate instanţele, să cunoască legea şi cum trebuie aplicată”, a declarat Mihai Poalelungi. Preşedintele CSJ a precizat că, acolo unde termenul de prescripţie nu este expirat, deciziile pronunţate cu încălcări ale legislaţiei sau abuzuri vor fi anulate.