logo

MAEIE: Relațiile Republicii Moldova inclusiv cu NATO reprezintă o decizie suverană


https://www.ipn.md/ro/maeie-relatiile-republicii-moldova-inclusiv-cu-nato-reprezinta-o-7965_1096327.html

Relațiile Republicii Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO, reprezintă decizia suverană și independentă a țării. Astfel a comentat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene declarațiile reprezentantei Ministerului rus de Externe despre interviul secretarului general adjunct NATO, Mircea Geoana. MAIE precizează că sunt inacceptabile asemenea declarații și ingerințe în treburile interne ale Republicii Moldova, transmite IPN.

„Neutralitatea țării noastre nu înseamnă izolaționism. Autoritățile dezvoltă parteneriate cu organizații și state pentru a păstra pacea și securitatea țării. Reamintim că Republica Moldova a stabilit o relație de cooperare cu NATO încă din 1992. Colaborarea cu aceasta organizație, inclusiv prin intermediul Parteneriatului pentru Pace, a adus și continuă să aducă beneficii reale pentru țara noastră, dar și pentru securitatea regională. Această relație se dezvoltă exclusiv în baza respectării neutralității Republicii Moldova”, precizează MAEIE.

Instituția mai menționează că obiectivul urmărit de autorități este consolidarea securității cetățenilor și a statului, dar și contribuirea la promovarea securității regionale și a celei europene. „Țara noastră aprofundează relațiile de prietenie cu toți cei care sprijină libertatea, pacea și securitatea în regiune”, mai menționează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că diversele formate de parteneriat privind aprofundarea cooperării cu NATO reprezintă mai degrabă un instrument de manipulare și că ele nu sunt orientate către o cooperare cu adevărat reciproc avantajoasă și echitabilă și nici de consolidarea securității în zona euro-atlantică. Potrivit ei, sunt deosebit de cinice tentativele de a atrage Republica Moldova în Alianţa Nord-Atlantică, pe fondul situației din Ucraina, care a fost în mare măsură provocată de politica iresponsabilă de extindere a Alianței.