logo

MAEIE consideră regretabilă decizia de răspuns a Rusiei


https://www.ipn.md/ro/maeie-considera-regretabila-decizia-de-raspuns-a-rusiei-7965_1098925.html

Decizia de răspuns a părții ruse este regretabilă, dar nu este prima oară când autoritățile ruse recurg la astfel de măsuri. Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare. Este comentariul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene în contextul deciziei autorităților Federației Ruse de instituire a interdicției de  intrare pentru unele persoane oficiale din Republica Moldova, transmite IPN.

„Este cunoscut faptul că decizia anterioară a autorităților Republicii Moldova de instituire a parității colaboratorilor misiunilor diplomatice ale Federației Ruse la Chișinău și Republicii Moldova la Moscova a fost adoptată urmare a multiplelor acțiuni de implicare în afacerile interne ale țării noastre. Măsura în cauză corespunde prevederilor Convenției de Viena privind relațiile diplomatice”, a declarat Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de externe Nicu Popescu.

Moscova a interzis intrarea în Rusia pentru mai mulți oficiali moldoveni ca răspuns la acțiunile Chișinăului de a reduce numărul diplomaților ruși în Republica Moldova. Despre aceasta a fost informat ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, convocat la Ministerul Afacerilor Externe din Rusia. Un comunicat de presă al ministerului rus precizează că ambasadorului moldovean i-a fost exprimat protestul în legătură cu „decizia nejustificată a Chișinăului de a reduce radical numărul de angajați ai misiunilor externe ruse în Republica Moldova”.

Interdicție de intrare în Federația Rusă au 18 deputați PAS, vicedirectorul Poliției de Frontieră, Oleg Bucătaru, și directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.