logo

MAEIE condamnă exercițiile militare din regiunea transnistreană


https://www.ipn.md/ro/maeie-condamna-exercitiile-militare-din-regiunea-transnistreana-7965_1039740.html

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) își reiterează indignarea faţă de comportamentul provocator al trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană care, în pofida protestelor exprimate în repetate rânduri de către autoritățile moldovenești, continuă să desfășoare activități militare cu obiective dubioase. Îngrijorarea autorităților moldovenești în acest sens este sporită și de faptul că în exercițiile desfășurate sunt antrenate și structurile de forță ale regimului secesionist de la Tiraspol.

Diplomația de la Chișinău, într-un comunicat de presă citat de IPN, menționează că, potrivit unor informații apărute pe site-ul Ministerului Apărării al Rusiei, Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, a început să desfășoare exerciții militare, având, între altele, ca obiective „contracararea terorismului” și instruirea militarilor de „a acționa în condițiile folosirii de către inamicul convențional a armelor de distrugere în masă”.

Potrivit MAEIE, astfel de activități militare sunt condamnate cu vehemență și percepute ca o amenințare directă și brutală la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. MAEIE amintește despre angajamentul Federației Ruse de a-și retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, în particular, de cel fixat în Acordul privind principiile reglementării pașnice ale conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat în 1992.

Totodată, MAEIE reiterează demersul autorităților moldovenești cu privire la necesitatea retragerii necondiționate a forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și lansării unor discuții privind transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.