Autoritățile de la Chișinău mizează pe sprijinul practic al președinției poloneze a OSCE și al celorlalți parteneri externi implicați în identificarea unei soluții viabile de reglementare pașnică și cuprinzătoare a conflictului din estul țării – este mesajul comunicat în cadrul unei întrevederi la MAEIE, de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene,cu ambasadorului Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, transmite IPN.
Cei doi diplomați au discutat evoluțiile în procesul de soluționare a conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și au analizat perspectivele avansării acestui proces. „Ne dorim să menținem un dialog dinamic și constructiv pe platformele de negocieri existente și salutăm adoptarea Declarației Consiliului de Miniștri ai OSCE cu privire la negocierile în formatul 5+2, prin care s-a reconfirmat atașamentul tuturor statelor participante OSCE privind soluționarea conflictului în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a țării noastre în hotarele internațional recunoscute”, a menționat Nicu Popescu, citat într-un comunicat de presă.
„Am punctat necesitatea acordării unei atenții sporite și conjugării eforturilor în scopul asigurării respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiunea transnistreană a țării, în contextul atestării unei agravări continue a acestei stări de lucruri”, a remarcat șeful diplomației Republicii Moldova.
Oficialii au făcut un schimb de păreri despre soluționarea problemelor curente care afectează viața de zi cu zi a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Ieri, ambasadorul Thomas Mayr-Harting a avut întrevederi consacrate tematicii soluționării conflictului transnistrean cu vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și cu vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.