MAE semnalează contradicţii ale noii legi privind partidele şi cadrul legislativ existent
https://www.ipn.md/ro/mae-semnaleaza-contradictii-ale-noii-legi-privind-partidele-si-cadrul-legislativ-7965_969388.html
Mişcarea social politică „Acţiunea Europeană” (MAE) îşi anunţă intenţia de a organiza o masă rotundă cu participarea reprezentanţilor formaţiunilor politice interesate şi a oficialilor din cadrul Ministerului Justiţiei pentru a dezbate întrebări legate de implementarea noii legi privind partidele, transmite Info-Prim Neo.
Vicepreşedintele formaţiunii, Nicolae Roşca a comunicat marţi, 22 aprilie, într-o conferinţă de presă că studiind textul actului legislativ, publicat la sfârşitul lunii februarie curent, a descoperit mai multe contradicţii şi prevederi care lasă loc de interpretare. Una dinte contradicţiile evidenţiate este că noua lege obligă formaţiunile politice să includă în denumirea sa şi în stat sintagma de „Partid politic”, or Constituţia ţării stipulează libertatea de asociere în partide şi alte organizaţii social-politice, cum este şi cazul Mişcării „Acţiunea Europeană”. „Implementarea noii legi înseamnă că MAE trebuie să devină partid politic. Astfel, evidenţiem contradicţia cu prevederile constituţionale”, a subliniat Nicolae Roşca.
Sursa citată a adăugat că noul act legislativ conţine clauze care nu erau în legea veche. Astfel, partidele trebuie să facă până la 1 octombrie modificări în statut şi să descrie simbolurile permanente şi modalitatea de desemnare a delegaţilor la adunările generale. Ceea ce înseamnă că, practic, toate partidele vor trebui să organizeze congrese, timpul rezervat pentru aceasta fiind limitat.
Un alt moment accentuat este art. 2 al legii prevede că organele de conducere, structurile partidelor politice trebuie să-şi aibă reşedinţa pe teritoriul aflat sub jurisdicţia R. Moldova. În condiţiile în care, la moment, puterea constituţională a R. Moldova nu se extinde asupra regiunii transnistrene, nu este clar dacă pot sau nu organizate structuri în acel teritoriu, a subliniat vicepreşedintele MAE.
Noua lege reduce numărul minim al membrilor de partid de la 5 la 4 mii de persoane. Totodată, se stabileşte expres dreptul Ministerului Justiţiei de a dizolva partidele care nu participă la două alegeri parlamentare consecutiv sau care participând acumulează mai puţin de 4 mii de voturi. „Sunt ştirbite anumite principii democratice. Se ştie că în competiţiile electorale se face propagandă negativă formaţiunilor mici, invocându-se că nu au şanse să treacă. Riscul pentru acestea este să nu acumuleze cele 4 mii de voturi. Nu este, însă, cazul MAE”, a menţionat preşedintele formaţiunii Anatol Petrencu.
Liderul Mişcării „Acţiunea Europeană” s-a referit şi la neclarităţile legate de finanţarea partidelor. Noua lege interzice finanţarea directă sau indirectă a partidelor politice de către cetăţeni ai R. Moldova aflaţi peste hotare. Nu este clar dacă membrii de partid plecaţi temporar la muncă peste hotare vor avea drept să plătească cotizaţii. „Noi avem membri de partid plecaţi în Spania din cauza situaţiei din ţară şi ei vor să ne ajute, dar legea nu le dă voie. Chiar şi rudele care sunt plecate, revenind în republica Moldova, e legal sau nu să facă donaţii? Despre aceasta trebuie să discutăm cu Fiscul şi cu Ministerul Justiţiei”, a menţionat Petrencu.
Legea R. Moldova privind partidele a fost adoptată în decembrie 2007 şi publicată în februarie curent.