MAE propune schimbarea statutului Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor
https://www.ipn.md/ro/mae-propune-schimbarea-statutului-agentiei-de-inspectare-si-restaurare-a-monumen-7965_984209.html
Istoricul Iurie Colesnic, vicepreşedinte al Mişcării Acţiunea Europeană (MAE), remarcă că în ultimii 20 de ani în Republica Moldova s-a creat o situaţie catastrofală în domeniul ocrotirii monumentelor. Numai în Chişinău au dispărut sau au fost refăcute iremediabil aproximativ 200 de monumente, transmite Info-Prim Neo.
„La nivel de patrimoniu arhitectural ne confruntăm cu o problemă gravă. Uităm că vrem în Europa, dar nu avem ce arată în momentul când ne va primi”, a menţionat Iurie Colesnic. Declaraţiile au fost făcute vineri, 30 iulie, în faţa unei clădiri care a fost construită în 1858 şi care acum serveşte drept atelier de creaţie pentru studenţii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Pe vremuri era casa de vacanţă a Nataliei Keşcu, regina Serbiei.
„A proteja clădirile declarate monumente istorice este o condiţie care apare chiar pe actele de proprietate. Dar legea actuală este incompletă şi, ca atare, nu se aplică”, a subliniat vicepreşedintele MAE. Iurie Colesnic a spus că este necesar ca Parlamentul să ia de urgenţă o hotărâre prin care să creeze o agenţie de stat de ocrotire a monumentelor de istorie, cultură şi arhitectură, cu statut de „poliţie a respectării integrităţii monumentelor arhitecturale”. Această instituţie ar trebui să fie abilitată cu funcţia de a gestiona şi supraveghea monumentele, dar şi de a intenta procese acelor persoane care le profanează. O altă funcţie a agenţiei în cauză ar fi crearea unui registru în care să fie incluse toate monumentele din ţară.
Iurie Colesnic a mai spus că statutul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor din cadrul Ministerul Culturii, care a existat sub diferite forme, nu-i permite o intervenţie promptă în situaţiile de criză. Schimbarea statutului acestei agenţii este foarte necesară, fapt care i-ar permite o altă abordare a problemelor legate de patrimoniu.
În Chişinău sunt peste 100 de clădiri considerate monumente arhitecturale. Recent Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor a informat că 80% din acestea se află într-o stare avansată de degradare.