MAE: Criza din CMC este o continuare a actului de trădare din 4 aprilie 2005
https://www.ipn.md/ro/mae-criza-din-cmc-este-o-continuare-a-actului-de-tradare-din-4-aprilie-2005-7965_970083.html
Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) se declară profund îngrijorată de „amploarea procesului de restauraţie comunistă în Administraţia Publică Locală, declanşată de către actualii guvernanţi şi aliaţii lor”. Acesta este mesajul transmis de către membrii MAE joi, 12 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă la Info-Prim Neo.
„Prin lovitura de graţie a regimului dicatatorial Voronin, produsă în CMC la 6 iunie curent, autorităţile comuniste au comis o ingerinţă brutală în autonomia locală”, se spune în declaraţia MAE. Liderii formaţiunii susţin că prin crearea unei noi coaliţii odiaose în CMC, formată la indicaţia directă a şefului statului, s-a produs o răsturnare a conducerii democrate, pro-europene, a Consiliului din capitală, perturbând şi aruncând în haos activitatea normală a acestui organ important şi blocând activitatea Primăriei din Chişinău.
„Aceste acte dictatoriale se înscriu în şirul acţiunilor actualei guvernări de demolare a statului de drept şi de îngrădire a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din R. Moldova. Este demonstrat, o dată în plus, că retorica pro-europeană este un paravan pentru a camufla esenţa dictatorială a regimului Voronin”, a declarat deputatul Zoia Jalbă, vicepreşedinte al MAE.
Sursa citată a accentuat că MAE condamnă practicile totalitariste ale regimului comunist de la Chişinău şi face apel către cetăţenii ţării să se solidarizeze în jurul forţelor politice pro-europene şi democratice, în vederea apărării Constituţiei R. Moldova şi continuării cursului de integrare în familia popoarelor europene şi occidentale.
Referitor la pregătirea pentru alegerile parlamentare, preşedintele MAE, Anatol Petrencu, a declarat că guvernarea comunistă face tot posibilul ca şi după 2009 să rămână la putere. MAE consideră modificărilor recente la Legea privind partidele politice şi la Codul electoral ca fiind discriminatorii, menite să îngrădească accederea în Parlament a partidelor pro-europene.
Totodată, MAE consideră că în campania electorală din 2009 trebuie unite forţele tuturor partidelor de dreapta, iar scopul comun trebuie să fie nu doar accederea în Parlament, ci răsturnarea actualei guvernări şi revenirea la normalitate. Potrivit lui Antol Petrencu, MAE a iniţiat deja discuţii cu mai multe partide democratice în vederea participării în comun la viitoarele alegeri. Astfel, au fost purtate dialoguri cu liderii PL, PLDM şi colaborări cu PNL. Până la etapa actuală, nu s-a luat nici o decizie.