logo

MAE: Aglomerațiile la cele două secții de votare din Rusia au fost create artificial


https://www.ipn.md/ro/mae-aglomeratiile-la-cele-doua-sectii-de-votare-din-8013_1108222.html

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău consideră că aglomerațiile de la cele două secții de votare din Rusia au fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral. Într-un comunicat de presă, citat de IPN, MAE atrage atenția autorităților ruse și oricăror entități asupra neadmiterii transportării ilegale a alegătorilor către secțiile de vot.

Ministerul Afacerilor Externe menționează că a anticipat posibilitatea producerii aglomerației, ca rezultat al încercărilor de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secțiile de vot. Totodată, susține că în procesul de pregătire a exercițiului electoral, a atenționat autoritățile ruse asupra tentativelor unor entități de a transporta organizat cetățenii către secțiile din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova.

Potrivit MAE, secțiile de votare din Federația Rusă s-au deschis la ora locală 07.00 și funcționează în regim normal. Secțiile de votare sunt dotate cu numărul maxim de buletine de vot - 5000 pentru fiecare secție. Decizia de a deschide secții de votare în Federația Rusă doar în sediul Ambasadei a fost luată din cauza „incapacității de a întruni în alte orașe/locații toate cerințele de securitate, astfel încât să ne asigurăm că nu vor exista primejdii pentru cetățenii care vor veni să voteze și pentru funcționarii electorali care vor asigura organizarea procesului”, a specificat MAE.

Cetățenii moldoveni din Rusia au format cozi la cele două secții de votare deschise la Ambasada Republicii Moldovascrie presa rusă, citată de IPN. Oamenii s-au declarat nemulțumiți de faptul că au fost deschise doar două secții în Rusia, fapt ce i-a determinat să parcurgă mii de kilometri pentru a-și exercita dreptul la vot.