M1 face partizanat Partidului Comuniştilor, arată rezultatele unei monitorizări
https://www.ipn.md/ro/m1-face-partizanat-partidului-comunistilor-arata-rezultatele-unei-monitorizari-7965_974158.html
Televiziunea plătită din banii contribuabililor, Moldova 1, face partizanat Partidului Comuniştilor (PCRM), aflat la guvernare din 2001 în R. Moldova, arată rezultatele unei monitorizări efectuate de Asociaţia Presei Electronice (APEL). Raportul a fost prezentat vineri, 20 februarie, la o conferinţă de presă la Agenţia Info-Prim Neo.
Televiziunea publică este însoţită în practicarea partizanatului politic pro-PCRM de altele două staţii private din Chişinău: NIT şi N4. Datele monitoringului arată că EU TV prezintă în volum majorat materiale pozitiviste despre Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), iar toate cele patru staţii menţionate difizează reportaje şi emisiuni în care sunt denigraţi oponenţii politici ai PCRM şi PPCD.
Monitorizarea APEL-ului a vizat perioada pre-electorală, 1 ianuarie – 3 februarie, timp în care au fost analizate emisiunile cu actori politici difuzate de 9 televiziuni din Chişinău. „O serie de posturi (M1, NIT, N4) s-au arătat ghidate de interesele politice ale PCRM, iar EU TV a acordat prioritate PPCD”, se spune într-un comunicat distribuit la conferinţă. „Totodată e de remarcat faptul că alte posturi (PRO TV, TV 7 şi TVC 21) au probat ataşamentul lor faţă de valorile pluralismului politic şi abordării echidistante a evenimentelor şi fenomenelor din societate”, se mai spune în comunicatul APEL.
Expertul APEL Vasile State, coordonator al proiectului de monitorizare, a spus că raportul va fi trimis în primul rând Consiliului Coordonator al Audiovizualui, instituţia responsabilă pentru supravegherea implementării Codului audiovizualului. El a adăugat că rapoarte vor fi trimise şi televiziunilor monitorizate, precum şi observatorilor în campania electorală.
Decanul Facultăţii de Jurnalism a Universităţii de Stat din Moldova, Constantin Marin, a spus că „articolul 7 din Codul audiovizualului scrie foarte clar cum trebuie să se comporte televiziunile când fac referire la un partid, la o opinie de partid, sau alta. Dacă raportaţi aceste prevederi la materialul statistic, veţi vedea că o bună parte din televiziuni nu se conformează acestor prevederi”.
Raportul de 36 de pagini a constatat că M1 a difuzat 161 de ştiri în care preşedintele Vladimir Voronin este plasat în context pozitiv, urmat de prim-viceministrul Igor Dodon (25 ştiri) şi premierul Zinaida Greceanâi, care a apărut în 20 de ştiri. PCRM a fost prezentat de televiziunea publică în context pozitiv în 193 de ştiri, urmat de Partidul Social-Democrat (6) şi Alianţa Moldova Noastră (3).
Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urecheanu, este politicianul cel mai puţin agreat de M1. El a fost plasat în context negativ în 24 de ştiri, urmat de liderul Uniunii Centriste, Vasile Tarlev (16). Urecheanu şi partidul său sunt cel mai des prezentaţi în lumină negativă şi de EU TV , PRO TV şi TV 7, în timp ce primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă este primul în „lista răilor” la NIT şi N4.
Proiectul APEL este finanţat de Delegaţia Comisiei Europene în Moldova şi se desfăşoară în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte – Coaliţia 2009. El urmăreşte să contribuie la asigurarea unui proces electoral corect, transparent şi democratic şi la formarea deprinderilor profesionale la televiziune de a prezenta politicienii în mod imparţial şi echilibrat.