Lupta politică din 2010 se va da între două blocuri, conduse de Marian Lupu şi Vlad Filat, experţi
https://www.ipn.md/ro/lupta-politica-din-2010-se-va-da-intre-doua-blocuri-7965_979405.html
În urma nealegerii preşedintelui R. Moldova la 7 decembrie, PCRM va avea de pierdut, iar poziţia altor partide se va întări. Aceasta este părerea unui grup de experţi moldoveni şi ruşi, participanţi la masa rotundă „Moldova după alegerile prezidenţiale”, organizată de Fundaţia „Europa Liberă-Moldova”, miercuri, 9 decembrie, transmite Info-Prim Neo.
Chiril Lucinschi, preşedintele Fundaţiei, a opinat că rezultatul alegerilor anticipate din 2010 va fi unul cu adevărat democratic. „La guvernare se află democraţii, nu va mai fi monopol asupra resurselor administrative. Pe de altă parte, sondajele recente arată că deşi ratingul unor partide se schimbă, proporţia rămâne aceeaşi. Astfel, avem o situaţie care nu permite depăşirea crizei politice din R. Moldova”, a spus Lucinschi.
Vitalii Andrievschii, expert în politică din R. Moldova, a spus că în urma situaţiei create, lupta se va da între două centre politice – unul de centru-dreapta, condus de liderul PLDM, Vlad Filat, şi altul de centru-stânga, în frunte cu Marian Lupu. „Nu se ştie dacă liderul PL, Mihai Ghimpu, va accepta ca partidul său să fie un partener mai mic al coaliţiei de centru-dreapta, astfel ar putea să rămână cel mai radical”, a remarcat expertul.
Probleme ar exista în blocul de centru-stânga. „Marian Lupu are potenţial să devină liderul centriştilor. În pofida faptului că a eşuat de două ori la prezidenţiale, ratingul lui creşte. Lupu însă trebuie să se debaraseze de tactica lui actuală, trebuie să formuleze exact ceea ce vrea”, a spus analistul. „Poate e bine că Lupu nu a fost ales preşedinte. Până acum am văzut că arată bine în posturile de funcţionar pe care le-a deţinut, dar nu ştim cum ar fi fost el şef de stat. Aici avem ocazia să vedem dacă s-a afirmat ca politician”, a subliniat Andrievschii.
Analistul mai spune că mai la stânga de Marian Lupu, în tabăra PCRM, situaţia este şi mai gravă. „Nu este clară poziţia pe care o va avea Vladimir Ţurcan. Va pleca singur din fracţiune sau va lua pe cineva? Va fi în stare să constituie o nouă formaţiune? În caz că-i reuşeşte, PCRM va mai avea încă un adversar”, a opinat Andrievschii.
Expertul a mai spus că o altă problemă în PCRM este succesorul. „O problemă este deja şi vârsta de aproape 70 de ani a lui Vladimir Voronin, iar acum Mark Tkaciuk va trebui să formeze un nou lider”, a mai remarcat Vitalii Andrievschii.
Experţii au vorbit şi despre intenţia actualei Alianţe pentru Integrarea Europeană (AIE), de a marginaliza PCRM, prin interzicerea simbolicii comuniste. Andrievschii a spus că acum un „terminator” al PCRM se arată Mihai Ghimpu, care vrea să rezolve „problema istorică”. În acelaşi timp, alţi lideri ai AIE, îşi doresc acest lucru, doar că să îl facă cu mâinile lui Ghimpu.
Politologul renumit din Rusia , Serghei Kurghinean, a menţionat însă că lupta pentru distrugerea PCRM nu este una uşoară şi că acelaşi lucru au încercat să-l facă mai multe ţări post-sovietice, însă nu le-a reuşit.
Kurghinean a mai spus că după dialoguri mai bune sau mai rele, elitele moldoveneşti vor trece la „peredel” (refacere), ocupaţia preferată a elitelor politice din spaţiul post-sovietic, în spatele căreia se află diverse interese.
Politologul a recomandat crerea unui club al oamenilor inteligenţi din R. Moldova, care să aibă o influenţă asupra politicienilor, să unească extremele şi să le amintească acestora că poporul a ieşit în stradă, a avut de suferit, iar acum aşteaptă realizarea promisiunilor.
Participanţii la masa rotundă au vorbit şi despre politica externă a R. Moldova. Majoritatea au menţionat posibilităţile reduse ale UE de a se extinde.
În contextul relaţiilor moldo-ruse, Evghenii Mincenko, directorul Institutului Internaţional de Expertiză Politică din Rusia, a specificat că Rusia nu a pariat pe niciun lider din R. Moldov şi că este gata să colaboreze cu toţi, cu excepţia celor radicali.