Lupta pentru fotoliul prezidenţial continuă astăzi cu alegeri repetate - UPDATE
https://www.ipn.md/ro/lupta-pentru-fotoliul-prezidential-continua-astazi-cu-alegeri-repetate-update-7965_975787.html
_
[UPDATE /10.08/] Cu votul a 60 de deputaţi comunişti, şedinţa a fost transferată pentru 3 iunie. „Astăzi este Înălţarea Domnului, o zi a bucuriei şi a împăcării. Nu poate fi o zi a polemicelor şi a declaraţiilor care ar atrage ţara într-o nouă campanie electorală”, a spus Maria Postoico, liderul fracţiunii PCRM din Parlament.
[UPDATE /10.05/] PCRM propune ca şedinţa să fie transferată pe 3 iunie.
[UPDATE /9.55/] La şedinţă sunt prezenţi 99 din 101 de deputaţi. Lipsesc Veaceslav Platon (AMN) şi Dorin Chirtoacă (PL).
[UPDATE /9.55/] „Fiecare membru al AMN va vota cum îi va fi sovistea (bun simţ - n.r.)”, a declarat preşedintele formaţiunii Serafim Urecheanu. El a spus că decizia a fost luată după numeroasele înviuiri de dictatură în partid. Totodată, el a precizat că are încredere în fiecare deputat din AMN şi, în general, în toţi 41 de parlamentari din opoziţie.
[UPDATE /9.50/] Liderul PL, Mihai Ghimpu, spune că fracţiunea liberală pledează în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate, libere şi corecte. „ Rămânem fideli alegătorilor noştri. Dacă şi-ar fi dorit un preşedinte comunist, ar fi votat aşa”, a declarat Ghimpu”.
[UPDATE /9.39/] Nu vom trăda interesele opoziţiei, a spus deputatul PCRM Mark Traciuk, întrebat dacă a existat un dialog cu PL, PLDM şi AMN, şi care sunt succesele.
[UPDATE /9.35/] Important este ca unul dintre cei doi candidaţi înaintaţi de PCRM să acumuleze 61 de voturi, a declarat Andrei Neguţă, întrebat de jurnalişti ce aşteaptă de la aceste alegeri.
În cadrul şedinţei plenare de astăzi, 28 mai, a Parlamentului urmează să aibă loc alegeri repetate ale preşedintelui Republicii Moldova. La fotoliul prezidenţial candidează ex-premierul Zinaida Grecianâi şi ambasadorul R. Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţă – ambii înaintaţi de fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor (PCRM).
Candidatura ex-premierului a fost înaintată de către 33 de deputaţi, iar cea a ambasadorului de 16 parlamentari.
Opoziţia nu a înaintat candidaturi şi a declarat că nu va participa la alegerea şefului statului. Fracţiunea PCRM deţine 60 de mandate, astfel că nu-i ajunge un singur vot ca să desemneze preşedintele. Dacă şi la 28 mai şeful statului nu va fi ales, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.
La 20 mai, Parlamentul nu a reuşit să aleagă şeful statului. Zinaida Greceanâi a obţinut 60 de voturi, toate acordate de către deputaţii PCRM. Academicianul Stanislav Groppa, şi el înaintat de PCRM, nu a acumulat nici un vot.