Lupta cu tortura în locurile de detenție, pe parcursul anului 2017, nu a atins progrese sesizabile. Dimpotrivă, în unele aspecte se constată chiar înrăutățirea situației, în special în ceea ce privește condițiile de detenție, accesul la servicii de sănătate. Concluziile se conțin în raportul de activitate al Consiliului pentru prevenirea torturii pentru anul 2017, prezentat astăzi, 25 iunie, în cadrul unui eveniment public. Cu toate acestea, Consiliul apreciază eforturile instituțiilor statului orientate spre respectarea drepturilor persoanelor aflate în detenție, transmite IPN.
În raportul prezentat se menționează că în locurile de detenție din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne colaboratorii poliției aplică în exces forța față de persoanele reținute. Există un tratament deficitar al deținuților în timpul transportării spre locul de detenție provizorie. În context, Consiliul insistă pe stabilirea unor proceduri clare de tratament a persoanelor aflate în custodia poliției, cu stabilirea unui mecanism continuu de instruire a personalului MAI în acest sens.
În locurile de detenție din cadrul Centrului Național Anticorupție, per general drepturile persoanelor deținute sunt respectate, iar condițiile de detenție sunt relativ bune. Totuși, persistă practica limitării dreptului la un apărător și la întrevederi cu apărătorul, dar și lipsa unei comunicări accesibile deținuților în ceea ce privește drepturile și obligațiile pe care le au.
Cât privește locurile de detenție ale Departamentului Instituțiilor Penitenciare, din subordinea Ministerului Justiției, Consiliul constată aplicarea practicilor abuzive față de deținuți, inclusiv abuzuri verbale la adresa femeilor deținute. Consiliul este preocupat și de faptul că în sistemul penitenciar persistă fenomenul tentativelor de suicid și automutilării. Membrii Consiliului au recomandat personalului să trateze egal și nediferențiat toate persoanele deținute și să revizuiască procedurile de examinare a cazurilor de deces în detenție.
În locurile de detenție din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (clinicile psiho-neurologice) sunt semnalate situații de atitudine insultătoare și chiar aplicarea violenței de către personal sau alți pacienți, dar și lipsa unui mecanism efectiv de depunere a plângerilor. La fel, personalul nu este instruit suficient pentru documentarea profesionistă a leziunilor corporale.
Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, prezent la eveniment, a remarcat că legislația este imperfectă la capitolul pedepsirii celor care nu respectă drepturile omului și restricționează accesul în penitenciare a membrilor Consiliului pentru prevenirea Torturii.
Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, a declarat că problema violenței în locurile de detenție, în special atunci când vorbim despre copii, trebuie să fie pe agenda autorităților, pentru a fi rezolvată cât mai curând. Copilul este întotdeauna victimă, indiferent de statutul său procesual în cadrul cauzelor penale, iar organismele implicate în acest proces trebuie să creeze toate condițiile necesare pentru respectarea drepturilor și demnității copiilor.
Consiliul pentru prevenirea torturii în perioada decembrie 2016-decembrie 2017 a făcut 26 de vizite în 24 de instituții de detenție, dintre care 20 inopinate.