logo

Lupta cu ninsoare la Chișinău: mii de tone de amestec antiderapant și curățarea non-stop


https://www.ipn.md/ro/lupta-cu-ninsoare-la-chisinau-mii-de-tone-de-7978_1101867.html

În timp ce meteorologii prognozează lapoviță și temperaturi de până la -13 grade Celsius pentru următoarea săptămână, serviciile municipale susțin că sunt gata să facă fața ninsorilor și poleiului. În cazul în care sunt ninsori continue se lucrează în regim non-stop. Prioritar se intervine pe arterele principale unde circulă transportul public, la căile de acces spre suburbii, către instituțiile medicale. Pentru asemenea acțiuni la începutul sezonului au fost stocate 4500 de tone de amestec antiderapant și 2300 de tone de sare tehnică.

Organizarea activității de deszăpezire

Șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov, a menționat că activitatea de deszăpezire, prevenire și combatere a poleiului se execută ziua și noaptea în funcție de necesitate, pentru a menține în stare practicabilă trotuarele, ieșirile spre trecerile pietonale, stațiile de așteptare a transportului public, drumurile și trotuarele din curțile blocurilor de locuințe. Activitatea cuprinde curățarea manuală a zăpezii și a gheții, curățarea mecanică a zăpezii cu utilaje dotate cu lame și perii, combaterea poleiului și a gheții prin împrăștiere a materialului antiderapant.





În curțile blocurilor de locuințe conducătorii întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ și ai asociațiilor de locatari asigură curățarea manuală a zăpezii și a gheții, se intervine la intrările în scările blocurilor, pe trotuarele din curțile de bloc, la platformele și camerele pentru colectarea deșeurilor menajere. Responsabilii intervin prioritar la căile de acces către instituțiile sociale, inclusiv spitale, instituții de învățământ. În funcție de precipitațiile care sunt, uneori muncitorii pot să fie în teren non-stop, pentru a asigura buna circulație a pietonilor. La deszăpezirea manuală pe timpul ninsorilor sunt implicați circa 400 de muncitori.



Administratorul întreprinderii municipale „Exdrupo”, Sergiu Tomiță, a spus că întreprinderea a fost pregătită de întreținerea infrastructurii rutiere pe perioada rece. Cu câteva zile înainte de căderea zăpezii, autospecialele și mecanismele au fost reutilate pentru intervențiile de deszăpezire, acestea fiind multifuncționale și asigură pe tot parcursul anului diferite lucrări de întreținere a infrastructurii rutiere. În caz de prognoze cu temperaturi negative se fac pregătiri și când ninge – sunt organizate schimburi 24/24 și se intervine conform itinerariilor prestabilite. Administratorul întreprinderii a comunicat că timpul de intervenție pentru răspândire a materialului antiderapant este orientativ 3 ore în funcție de intensitatea traficului, iar pentru curățarea părții carosabile constituie circa 5 ore.

Tehnica multifuncțională

Șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov, a spus că toate autospecialele sunt dotate cu agregate multifuncționale pentru tot parcursul anului, excepția fac doar utilajele de deszăpezire cu lamele și periile care sunt folosite după necesitate. Perioada de exploatare a tehnicii este de șapte ani. În anii 2019-2021, au fost achiziționate mai multe unități de tehnică pentru salubrizare și deszăpezire: tractoare, remorci, perii, lame, sărărițe, furgonete, utilajul pentru salubrizare mecanizată, miniîncărcătoare. În 2022, de asemenea au fost procurate tractoare și sărărițe. Din tehnica veche sunt patru basculante încă din anii 80’ care mai funcționează.



Întreprinderea municipală „Exdrupoˮ dispune de 58 de autospeciale și mecanisme ce pot fi implicate în lucrările de deszăpezire și răspândire a materialului antiderapant. Circa 60% de autospeciale și mecanisme sunt vechi, însă se află într-o stare funcțională satisfăcătoare. În sectorul transport auto sunt 39 de unități funcționale, autoîmprăștietoare, autostropitoare, rotor. În sectorul mecanizare în total sunt 19 unități, printre care tractoare, încărcător frontal. Sergiu Tomiță a reiterat că întreprinderea dispune de autospecialele din ani 70-80’ și le menține funcționale. „Ele lucrează, se mai defectează des, iar le reparăm. Până o să avem noi, altă ieșire din situație nu avemˮ, a adăugat administratorul întreprinderii.





Pe parcursul ninsorilor abundente, solicitările de deszăpezire din partea cetățenilor parvin prin intermediul Dispeceratului întreprinderii municipale „Exdrupoˮ care activează 24/24. La toate intervențiile se intervine prompt în cazul în care ține de competența întreprinderii. În caz de situații problematice, cetățenii pot suna inclusiv la Dispeceratul central municipal: (022) 22-22-67 sau (022) 22-26-04.

Meteorologii ne anunță că în următoarele zile un ciclon sudic va aduce în Moldova ninsori și temperaturi scăzute, care s-ar putea să pună la încercare capacitățile întreprinderilor și serviciilor municipale de a face față sarcinilor despre care șefii lor au vorbit mai sus.

Milena Macarciuc, IPN