logo

Lumea s-a schimbat, iar Găgăuzia a încremenit în istoria sa, opinii


https://www.ipn.md/ro/lumea-s-a-schimbat-iar-gagauzia-a-incremenit-in-7978_1096865.html

Fondurile occidentale destinate autonomiei găgăuze ar trebui oferite în funcție de gradul de loialitate al găgăuzilor față de valorile europene. O spune comentatorul politic, Anatol Țăranu, potrivit căruia guvernarea de la Chișinău ar trebui să-și schimbe abordarea în raport cu regiunea găgăuză, iar asistența oferită din exterior să fie condiționată. În același context, ex-deputatul Alecu Reniță spune că eurointegrarea Republicii Moldova poate avea loc doar prin curățarea instituțiilor statului de persoane obediente Moscovei și prin securizarea spațiului informațional de propaganda rusă, notează IPN.

Ex-deputatul Alecu Reniță spune că Rusia nu și-a pierdut interesul față de Republica Moldova și dorește, în continuare, menținerea statului în sfera sa de influență. Potrivit fostului parlamentar, una dintre politicile Kremlinului de blocare a parcursului european al Republicii Moldova este cultivarea euroscepticismului în rândul populației.


„Nu vom avea câștig de cauză atât timp cât în instituțiile statului se află oameni care lucrează pentru Federația Rusă. Populația noastră va rămâne îndoctrinată și drogată de minciunile rusești atât timp cât în mass-media pe care le plătesc direct sau indirect Rusia va continua alimentarea nostalgiei după Uniunea Sovietică. Dar și mai rău ce se poate întâmpla, este cultivarea euroscepticismului. Rusia vrea să ne facă antieuropeni, așa cum ne-a făcut antiromâni. Românofobia este tot fenomenul pe care Rusia l-a declanșat și întreținut. Toate nenorocirile pe care le-a avut Basarabia, Moldova istorică, neamul românesc în ansamblu, sunt legate de Imperiul Țarist, Imperiul Sovietic și, în prezent, dominația Kremlinului asupra Republicii Moldova”, a spus ex-deputatul Alecu Reniță în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Rezultatele primului tur al alegerilor din Găgăuzia au reconfirmat dominația Kremlinului asupra mentalului colectiv din unitatea administrativ-teritorială, spune comentatorul politic, Anatol Țăranu. Potrivit lui, pentru a schimba percepțiile găgăuzilor față de Uniunea Europeană este necesară o politică informațională bine pusă la punct și condiționarea asistenței financiare occidentale.


„Găgăuzia a primit ajutoare enorme și nu din partea Rusiei, Rusia a investit doar în programe țintite ce vizează mass-media. Lumea s-a schimbat, iar Găzăuzia a încremenit în istoria sa. Și asta transformă Găgăuzia într-o mare problemă a Republicii Moldova. În raport cu Găgăuzia există un remediu, toate ajutoarele care vin, toată asistența, trebuie să fie strâns legate de loialitatea găgăuzilor față de ceea ce se numește cursul european al Republicii Moldova. Acești cetățeni trebuie să înțeleagă că toate ajutoarele care vin din Occident sunt axate pe niște valori, dacă ei nu împărtășesc aceste valori, de ce ar trebui să beneficieze de aceste ajutoare? O politică inteligentă, legată de cultivarea acestei loialități față de valorile europene, ar putea să-i facă să înțeleagă că Europa vine cu bunăstare, nu Rusia aduce bunăstare. România a reabilitat toate grădinițele din Găgăuzia, iar Rusia a renovat o singură grădiniță, și astfel a nivelat tot sprijinul oferit de România”, a explicat comentatorul politic, Anatol Țăranu.

În ultimii 10 ani, peste 40 de milioane de euro din fonduri europene au fost valorificate în Găgăuzia pentru diverse proiecte de dezvoltare a regiunii. În pofida sprijinului european masiv destinat cetățenilor regiunii, în turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al autonomiei au acces candidați pro-Kremlin, care promovează apropierea de Federația Rusă.