Lumea ameninţată de creşterea preţurilor la alimente
https://www.ipn.md/ro/lumea-amenintata-de-cresterea-preturilor-la-alimente-7967_969231.html
Preţurile mari la alimente ameninţă victoriile recente obţinute în reducerea sărăciei şi malnutriţiei şi se vor menţine aparent pe termen mediu, anunţă o Notă emisă de Banca Mondială (BM), citată de Info-Prim Neo.
“Oamenii săraci suferă zilnic impactul preţului mare la alimente, în special în zonele urbane şi în ţările cu venituri mici”, spune preşedintele Grupului BM, Robert B. Zoellick. “În unele ţări, succesele obţinute cu dificultate în procesul de reducere a sărăciei pot să nu mai aibă sens”.
Potrivit Notei cu privire la reacţia BM faţă de majorarea preţului la alimente, în ultimii trei ani preţurile la mâncare în lumea întreagă au crescut cu 181 procente. Preţurile la materia primă pentru alimente, care va rodi în 2008 şi 2009, vor rămâne înalte, după care vor începe să scadă, dar până în 2015 vor rămâne peste nivelul anului 2004.
Potrivit Notei în care BM anunţă modificarea politicii sale în acest sens, de vreme ce producătorii primari ar putea beneficia de preţurile înalte, majorarea preţurilor la materia primă va duce la creşterea sărăciei în mai multe ţări.
Din cauză că producerea biocombustibilului ia proporţii, preţurile la mâncare cresc. Îngrijorate de preţul petrolului, securitatea energetică şi schimbarea climei, unele guverne au început să majoreze producerea şi utilizarea biocombustibilului care a dus la creşterea cererii de materii prime, inclusiv de grâu, soia, porumb şi ulei de palmier. Majorările de preţuri la alimente sunt legate şi de creşterea preţurilor la energie şi fertilizanţi, de deprecierea dolarului şi interdicţiile de import.
Raportul notează că mai multe guverne au început să întreprindă măsuri cum ar fi programe de acordare a banilor categoriilor vulnerabile, de acordare a alimentelor contra muncii, sau de distribuire de alimente.
La rândul său, Banca Mondială îşi propune să ajute ţările, apelând la comunitatea internaţională să depună eforturi pentru a elimina deficitul de alimente estimat de Naţiunile Unite la 500 mln dolari. BM va face o prioritate din agricultură, dublând sumele împrumutate Africii în 2009 până la 800 mln dolari.
Săptămâna trecută, preşedintele Grupului BM, Robert B. Zoellick a chemat să se ajungă la o Nouă Înţelegere cu privire la Politica Alimentară Globală care să se axeze nu doar asupra foamei şi malnutriţiei, accesului la mâncare şi furnizării acesteia, dar şi asupra interconexiunilor cu energia, recoltele, schimbarea climei, investiţiile şi marginalizarea femeilor.