logo

Ludmila Scalnîi: Independenţa ne-a costat prea mult


https://www.ipn.md/ro/ludmila-scalnii-independenta-ne-a-costat-prea-mult-7978_1014864.html

Independenţa Republicii Moldova a costat prea mult poporul nostru, susţine Ludmila Scalnîi, deputat în primul Parlament, în cadrul unui interviu acordat postului public Radio Moldova, transmite IPN.

„A fost o luptă enormă. Pentru independenţă au luptat nu doar cei din generaţia mea, dar şi părinţii, şi buneii noştri, toţi cei care au fost sub ocupaţie sovietică”, susţine fosta deputată.

Ludmila Scalnîi a mai spus că, înainte de semnarea Declaraţiei de Independenţă la 27 august 1991, asupra sa au fost făcute presiuni mari pentru ca să nu semneze, fiind ameninţată chiar şi cu moartea. „Am fost insultată, brutalizată, numită cu cele mai murdare cuvinte. M-au ameninţat că mă vor împuşca. Chiar în ajun de 27 august cineva m-a telefonat cineva acasă şi mi-a spus că ştie unde învaţă copiii mei şi dacă voi semna pentru independenţă s-ar putea să nu-i mai văd”, îşi aminteşte ex-deputata.

Totodată, Ludmila Scalnîi îşi exprimă regretul că nu s-au realizat aspiraţiile celor care au semnat Independenţa. „Poporul nostru trăieşte greu. Se întâmplă lucruri foarte urâte. Spre regret, avem politicieni care sunt în stare de orice pentru bani”, a precizat Scalnîi. În pofida acestor fapte, fosta deputată îşi exprimă satisfacţia pentru că „încetul cu încetul de apropiem de Europa” şi îndeamnă actualii guvernanţi „să nu uite şi de relaţiile de prietenie cu ţările de pe alte continente”.

Fiind deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, Ludmila Scalnîi a semnat Declaraţia de independenţă. De mai bine de două decenii este preşedintă a Asociaţiei Femeilor din Republica Moldova.