Lucrătorii medicali sărbătoresc la 18 iunie ziua profesională
https://www.ipn.md/ro/lucratorii-medicali-sarbatoresc-la-18-iunie-ziua-profesionala-7967_959903.html
La 18 iunie, împreună cu colegii de breaslă din toată ţara circa 8 mii de medici, felceri, asistente medicale şi farmacişti din capitală vor marca Ziua lucratorului medical si a farmacistului.
Şeful adjunct al Direcţiei municipale a Sănătăţii, Ion Arteni, susţine că aceşti oameni, chiar în condiţii dificile, depun eforturi mari pentru a-şi onora datoria profesională, contribuind la păstrarea sănătăţii oamenilor. Sursa citată afirmă că lucrătorii medicali din capitală au reuşit să obţină indici stabili de activitate, ce caracterizează starea sănătăţii publice în Chişinău, în special a mortalităţii generale, care se menţine la cel mai scăzut nivel în R. Moldova. Volumul serviciilor medicale acordate locuitorilor capitalei de către sectorul primar depăşeşte 1 milion 800 mii de vizite numai în primele 5 luni ale anului curent. Ion Arteni mai spune că în aceeaşi perioadă peste 3400 de persoane s-au tratat în spitalele municipale de diferite maladii somatice şi chirurgicale.
Un domeniu prioritar pentru lucrătorii medicali de profil continuă să fie sănătatea mamei şi a copilului, planificarea familiei şi protejarea sănătăţii reproducerii, susţine Ion Arteni.
Potrivit statisticii Direcţiei Sănătăţii, în anul 2001 în instituţiile medicale din capitală activau 10600 salariaţi, inclusiv 2600 medici şi 4250 de specialişti cu studii medii speciale. La începutul anului curent numărul medicilor scăzuse cu circa 550 de persoane, iar a asistentelor medicale cu circa 1400.
Motivul de bază al fluctuaţiei excesive a cadrelor îl constituie salariul mizerabil, afirma anterior şeful Direcţiei Sănătăţii, Victor Savin, care consideră că este necesară aprobarea unui mecanism de încurajare şi menţinere în funcţie a cadrelor medicale, mai ales a medicilor şi asistentelor medicale de familie, a tinerilor specialişti, îndeosebi în zonele rurale. La moment, indicele mediu de asigurare a instituţiilor medicale din sectorul primar cu personal medical cu studii medii speciale constituie 72,7 la sută.