Medici şi asistente medicale de familie din raionul Orhei sunt incluşi într-un program de instruire despre metodele de prevenire şi a accidentelor în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 5 ani, desfăşurate de Centrul de Sănătate Publică Orhei. În procesul de instruire, medicii şi asistenţii medicali au discutat despre modalităţile de comunicare cu îngrijitorii copiilor în scopul de a le transmite practici de protecţie a copiilor. Instruirile se desfăşoară în baza Ordinului Ministerului Sănătăţii şi au suportul Proiectului moldo-elveţian de asistenţă tehnică şi financiară REPEMOL - „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republica Moldova”.
Solicitat de IPN, medicul-şef al CSP Orhei, Vasile Guştiuc, a menţionat că, în 2014, au fost înregistrate 132 de cazuri în care copiii de 0-5 ani au suferit accidentări, iar în anul 2015, numărul acestora s-a majorat până la 151 de copii. „Dintre acestea, 90% au avut loc în condiţii casnice. Este vorba în special de arsuri, opăriri, intoxicaţii cu medicamente”, a menţionat medicul-şef.
Potrivit lui Vasile Guştiuc, au fost realizate o parte din instruiri, urmând să fie instruiţi toţi lucrătorii din cadrul asistenţei medicale primare, adică toţi medicii de familie, cât şi asistenţii lor.
Rafail Sihlearov, şeful Secţiei promovarea sănătăţii şi relaţii cu publicul a CSP Orhei, a declarat că participanţii la instruiri au primit ghiduri, pe care urmează să le repartizeze adulţilor care au în grijă copii de 0-5 ani. În opinia sa, „Ghidului pentru părinţi” reprezintă o cărţulie de căpătâi pentru părinţii care vor să asigure o casă fără pericole pentru copilul lor. Acesta conţine informaţii despre riscurile de accidentare în condiţii casnice a copiilor, cu un vast inventar de metode de prevenire a acestor accidente. Atunci când vor transmite ghidurile, cadrele medicale vor discuta cu îngrijitorii de copii despre metodele de prevenire, dar şi despre măsurile pe care trebuie să le întreprindă adultul până la sosirea medicului.
Potrivit lui Rafail Sihlearov, cadrele medicale au autoritate necesară pentru a desfăşura instruirea supraveghetorilor care au grijă de copii de 0-5 ani. El consideră că instruirile nu sunt doar pentru părinţi, ci pentru toţi supraveghetorii care au grijă de copii, în condiţiile în care circa 20-30 % dintre copiii sunt îngrijiţi de bunici. De asemenea, specialistul în sănătate publică a mai menţionat că lucrătorii medicali au, conform documentaţiei medicale (Formular 11/e), obligaţia să desfăşoare cu părinţii în total 6 şedinţe de informare cu privire la securitatea copiilor, dintre care trei şedinţe se vor ţine obligatoriu până la împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Proiectul REPEMOL - Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia „Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate” (CPSS-Moldova), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.