logo

Lucrările premiate la expoziția-concurs „Jan Alojzy Matejko” au fost vernisate


https://www.ipn.md/ro/lucrarile-premiate-la-expozitia-concurs-jan-alojzy-matejko-au-fost-7967_1032875.html

Circa o sută de lucrări ale studenților de la șase instituții de învățământ cu profil artistic au fost prezentate în seara zilei de vineri, 17 februarie, la reședința ambasadorului Poloniei la Chișinău în cadrul vernisajului expoziției-concurs „Jan Alojzy Matejko”, transmite IPN.

Vasile Sitari, prodecanul Facultății arte plastice a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a spus că studenții și-au demonstrat măiestria în cadrul a patru categorii: pictură, grafică, artă decorativă și sculptură. „Am început restrâns, de la o singură categorie, dar le-am diversificat cu timpul, iar tematica a fost liberă. Fiecare a avut posibilitatea sa-și expună cele mai bune lucrări. Fiind la a patra ediție, studenții așteaptă cu nerăbdare acest concurs. Pentru ei este foarte importantă această experiență și sper să avem aceeași susținere și pe viitor”, a menționat prodecanul.

La fel, a remarcat că este o creștere semnificativă a numărului de participanți, comparativ cu prima ediție, iar concursul a devenit o posibilitate pentru studenți ca aceștia să se cunoască între ei și să obțină o experiență în a participa la expoziții. Fiecare expoziție are și un catalog ce conține lucrările premiante.

Premiul I pentru pictură i-a fost acordat Mădălinei Casian. Pentru grafică – lui Cătălin Sandu. Artă decorativă – Elena Carauș. Iar la categoria sculptură Premiul I i-a revenit lui Pavel Obreja. Cu Premiul II și III s-au ales: Carmen Craciun și Xenia Dermenji (pictură), Sorina Ursu și Valeria Moghildea (grafică), Andrei Șcaterman și Aliona Aramă (artă decorativă) și Alexei Vidrașco și Serghei Crijanovschi (sculptură).

În paralel cu expoziția-concurs „Jan Alojzy Matejko” s-a desfășurat și concursul pianiștilor „Ignacy Jan Paderewski”, iar câștigătoarele acestuia: Elizaveta Coroli, Bogdana Grecova și Nicoleta Conderea au menținut atmosfera cu un recital de opere clasice la pian.

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Artur Michalski, a spus că în fiecare an datorită expoziției-concurs membrii și prietenii ambasadei pot admira frumusețea lucrărilor expuse și a mulțumit pe această cale participanților. Diplomatul polonez a precizat că la începutul verii misiunea sa în Moldova ia sfârșit și a mulțumit studenților participanți la concurs pentru aventura artistică și le-a urat libertate interioară. De asemenea, le-a dorit, pe lângă creșterea și dezvoltarea personală, prosperitate țării precizând că o parte din inima sa cu siguranță va rămâne în Moldova.