Manevrarea unei macarale în zona de protecţie a liniei electrice aeriene (LEA) 10 kV cu grave încălcări a regulilor de securitate electrică s-a soldat cu deconectarea avariată a liniei şi producerea unei situaţii periculoase pentru viaţa şi sănătatea persoanelor implicare. Incidentul a afectat 1853 consumatori, care au rămas fără energie timp de 43 de minute.
Cazul s-a produs pe un şantier din municipiul Chişinău pe strada Podgorenilor din cartierul Poşta Veche la ora 12.08 pe 10 iulie, curent. Din explicaţiile dirigintelui de şantier, în timp ce se executau lucrările de descărcare a materialelor de construcţie cu ajutorul macaralei s-a oprit brusc motorul acesteia. Situaţia dată a cauzat destabilizarea braţului ridicat al macaralei, care a început să se mişte necontrolat în direcţia LEA-10kV din imediata apropiere. În intenţia de a evita agravarea situaţiei conducătorul macaralei a coborât urgent din cabina de manevrare pentru a reporni motorul. În acest timp braţul macaralei s-a apropiat deja la o distanţă inadmisibilă de conductoarele LEA-10k, fapt soldat cu producerea unui arc electric între conductori şi locul de contact al macaralei.
Acţionarea automată a dispozitivelor de protecţie a LEA au condus la deconectarea avariată a acesteia. Datorită faptului, că în momentul contactului electric conducătorul se afla în afara macaralei, incidentul dat nu s-a soldat cu consecinţe grave privind viaţa şi sănătatea lui în calitate de persoană implicată. Totodată gravitatea situaţiei create este demonstrată de faptul străpungerii arcului electric, ce a deteriorat o anvelopă a roţii macaralei.
Responsabilii din cadrul Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A., care au investigat cauzele producerii incidentului au constatat ignorarea totală a normelor de securitate electrică de către persoanele implicate în lucrare şi apropierea mecanismelor la distanţe inadmisibile de LEA-10kV aflată sub tensiune. Prin acţiunile lor responsabilii şi muncitorii de pe şantier au încălcat Normele “Regulamentului cu privire la protecţia reţelelor electrice” aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 514 din 23.04.2002 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr.59-61/603, din 02.05.2002) precum si Legea cu privire la Energia Electrica nr. 124-XVIII din 23.12.2009 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.23-24/33 din 12.02.2010).
Pentru prevenirea altor încălcări pe viitor si evitarea situaţiilor de risc de electrocutare si deconectare avariata a instalaţiilor, Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. solicită tuturor agenţilor economici respectarea strictă a normelor de securitate electrică şi, în cazurile necesare, a procedurilor stabilite de coordonare obligatorie cu furnizorul de energie electrica a lucrărilor ce urmează a fi efectuate în zona de protecţie a LEA. Doar astfel pot fi evitate accidentele şi tragediile.
Amintim în acest context principalele reguli de securitate electrică:
- nu interveniţi în nici un mod în instalaţiile electrice;
- nu vă urcaţi pe pilonii liniilor electrice aeriene sau pe copacii din apropierea instalaţiilor, ce se află sub tensiune. Reţineţi faptul, că electrocutarea poate fi produsa nu doar prin atingerea firelor electrice, ci chiar la o distanta de un metru de la firele sub tensiune;
- nu încercaţi să efectuaţi conectări neregulamentare direct la instalaţiile electrice;
- nu atingeţi conductoarele ce atârnă suspect sau se află accidental la sol în apropierea instalaţiilor electrice, în special după ploi sau vânturi puternice;
- fiţi precauţi când este vorba despre energia electrică.
Vedeţi imagini de la locul incidentului şi consecinţele străpungerii arcului electric provocat.
Departamentul Relaţii Externe şi Comunicare
Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.
21.07.2014