logo

Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi în cadrul proiectelor sociale


https://www.ipn.md/ro/locuri-de-munca-pentru-persoanele-cu-dizabilitati-in-cadrul-proiectelor-sociale-7967_1004947.html

Organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova ar putea facilita angajarea persoanelor cu dizabilităţi în câmpul muncii prin intermediul unor proiecte de antreprenoriat social. Coordonatorul proiectului „Antreprenoriat social pentru persoane cu dizabilităţi”, Marin Dolinţă, a declarat pentru IPN că proiectul urmăreşte, pe de o parte, angajarea în câmpul muncii, iar pe de altă parte, crearea condiţiilor adecvate pentru persoanele cu dizabilităţi.

Potrivit lui Marin Dolinţă, Republica Moldova are deja experienţă în acest domeniu. Există o serie de proiecte care au fost implementate câţiva ani în urmă cu succes în Soroca.

Marin Dolinţă a mai spus că lucrurile ar putea evolua pe acest segment dacă va exista o colaborare între societăţile economice şi asociaţiile obşteşti. dacă agentul economic va oferi locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, iar profitul pe care îl va obţine din activitatea economică îl va distribui proporţional. Banii alocaţi ONG-urilor nu vor ajunge în buzunarele preşedintelui asociaţiei, ci la beneficiarii care nu sunt încă încadraţi în câmpul muncii şi pentru dezvoltarea unor servicii de viitor.

La o masă rotundă în problema antreprenoriatului social, reprezentanţii societăţii civile au spus că este important ca acesta să fie încurajat şi să fie delimitat de alte tipuri de afaceri. Expertul proiectului „Antreprenoriat social pentru persoane cu dizabilităţi”, Aliona Ţurcanu, a spus că, spre deosebire de afacerile orientate exclusiv pe profit, antreprenoriatul social are printre obiective soluţionarea unor nevoi comunitare. Cu toate acestea, astăzi antreprenorii sociali sunt puşi în aceleaşi condiţii ca şi toţi ceilalţi agenţi economici, adică achită aceleaşi taxe.

În context, spune experta, se impune necesitatea de a defini un concept al  antreprenoriatului social în Republica Moldova şi o politică fiscală ajustată la acesta.

Proiectul „Antreprenoriat social pentru persoane cu dizabilităţi” este implementat de Asociaţia „Motivaţie” din Moldova, cu sprijinul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului „Consolidarea Societăţii Civile din Moldova”, implementat de FHI360.